TERM DATABASE

Telencephalon

Last update: september 18, 2022
l
By BrainMatters

Het telencephalon is het bovenste gedeelte van de hersenen. In dit gedeelte van de hersenen liggen drie belangrijke structuren, de cerebrale cortex, de hippocampus en de basale ganglia. Een andere naam voor de cerebrale cortex is de grote hersenen.

In de grote hersenen wordt alle sensorische informatie ontvangen en verwerkt. Ook worden hier de spieren aangestuurd, en beslissingen gemaakt. Op deze manier is de cerebrale cortex verantwoordelijk voor heel veel verschillende functies. De verschillende functies van de grote hersenen liggen gecentreerd in verschillende gebieden. Deze verschillende gebieden worden kwabben genoemd, en iedereen heeft vier verschillende kwabben.

– De frontale kwab, betrokken bij bewegen en beslissen

– De temporale kwab, het gebied dat auditieve informatie representeert.

– De parietale kwab, verwerkt informatie afkomstig van het tast-zintuig: de huid

– De occipitale kwab, vooral belangrijk voor het verwerken van visuele informatie

De cerebrale cortex is ook op te delen in een linkerdeel en een rechterdeel. Deze delen worden ook wel hemisferen genoemd. De meeste neuronen in de linkerhemisfeer bevatten informatie over de rechterkant van het lichaam, en andersom. De hemisferen zijn in deze zin dus onafhankelijk van elkaar. Toch vind er communicatie plaats tussen de linker- en rechterhemisfeer. Deze communicatie wordt mogelijk gemaakt door het corpus callosum en de anterieure commisure.

Alle verschillende delen van de cerebrale cortex hebben zes laminae. Dit zijn lagen met neuronen, parallel aan het oppervlakte van de cortex. De verschillende lagen hebben allemaal een gespecialiseerde functie. Laag vijf is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het doorsturen van informatie uit de hersenen naar het ruggenmerg. Omdat de cellen in het ruggenmerg vooral belangrijk zijn voor bewegen, is deze laag het dikste in de motorische gebieden. Laag vier vind je daarentegen helemaal niet in de motorische gebieden. Deze laag ontvangt sensorische informatie van de thalamus, en is dus vooral groot in alle primaire sensorische gebieden (bijvoorbeeld in V1).

Naast deze onderverdeling in lagen, zijn de neuronen ook geordend in kolommen. Cellen in dezelfde kolom hebben gelijkende eigenschappen, en zullen dus ook reageren op nagenoeg gelijke stimuli. Wanneer een cel in de somatosensorische cortex reageert op aanrakingen van de linker handpalm, dan zal een naburige cel hier ook op reageren. Aanrakingen van de rechtervoet zullen neuronen in een andere kolom actief worden.

Auteur: Myrthe Princen

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle