TERM DATABASE

Temporale Kwab

Last update: september 19, 2022
l
By BrainMatters

De temporale kwab ligt onder de pari√ętale kwab, en voor de occipitale kwab. Wanneer je dit gebied van buitenaf zou moeten aanwijzen, dan moet je kijken naar het hersengebied direct achter de oren. In deze kwab bevinden zich onder andere de hippocampus en amygdala.

In het mediale gedeelte van de temporale kwab liggen de parahippocampal gyrus en de fusiforme gyrus. Ook de hippocampus en amygdala zijn te vinden in het mediale gedeelte van de temporale kwab. In het laterale gedeelte van de temporale kwab liggen de Brodmann gebieden 20, 21 en 22. Je kunt hier dus ook het gebied van Wernicke vinden. In het laterale gedeelte liggen ook, van voor naar achter, de primaire en secundaire auditieve cortex. Het meest anterieur gelegen gedeelte van de temporale kwab, wordt ook wel de temporale pool genoemd.

Door de verschillende gebieden die te vinden zijn in de temporale kwab, heeft dit hersendeel ook veel verschillende functies. Je kunt hierbij denken aan het simpelweg verwerken van auditieve informatie, maar dit is niet het enige. Het gebied is bijvoorbeeld ook betrokken bij het herkennen en benoemen van personen, dieren en objecten. Daarnaast worden in de hippocampus tijdelijke herinneringen opgeslagen. Dit gebied is daarom een onderdeel van het declaratief geheugen.

Een Canadese onderzoeker, die Michael Persinger heet, beweert bovendien dat de temporale kwab betrokken is bij religie. Hij heeft dit onderzocht door met een helm hele lichte stroomschokjes toe te dienen op de temporale kwab. Zijn proefpersonen rapporteerden dat ze Engelen zagen, of god konden waarnemen, tijdens het toedienen van de schokjes. Volgens Persinger rapporteerde 80% van alle proefpersonen dat ze nog iemand anders hadden waargenomen in de ruimte, afgezien van zichzelf en de proefleider. Deze bevindingen waren erg opmerkelijk, maar helaas is er nog geen enkele onderzoeker die deze heeft gereproduceerd. Dit houdt in dat er nog niet voldoende bewijs is voor de juistheid van de theorie dat religie zich bevind in de temporale kwab.

Auteur: Myrthe Princen 

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle