TERM DATABASE

Wernicke's gebied

Last update: september 19, 2022
l
By BrainMatters

Samenvatting

Dit gebied is belangrijk voor het spreken en begrijpen van taal. Wanneer het gebied beschadigd raakt kunnen geen logische zinnen meer gevormd worden, en opdrachten kunnen niet uitgevoerd worden. Deze stoornis wordt sensorische afasie genoemd.

Functie

Het gebied van Wernicke is betrokken bij het begrijpen van taal. Dit gebied werkt samen met het gebied van Broca om taal te produceren. Het legt verbanden tussen de representatie van betekenis in het brein, en de klanken die erbij horen als er gesproken wordt. Het is dus belangrijk bij spreken, omdat er dan eerst moet worden gekeken wat er gezegd gaat worden, en vervolgens wordt dit vertaald naar klanken die uitgesproken moeten worden. Daarnaast is het gebied dus ook belangrijk bij het begrijpen van spraak, omdat hier nu klanken weer terug moeten worden vertaald naar betekenis.

Locatie

Het gebied van Wernicke bevindt zich in het achterste gedeelte van de superieure temporale gyrus. Dit gebied is een onderdeel van BA22 en BA40. Het is te vinden op de scheidingslijn van de temporaalkwab en parietaalkwab. Het gebied ligt niet in beide hersenhelften, maar alleen in de dominante hersenhelft. Wanneer je rechtshandig bent, dan is de linker hersenhelft dominant. 

Weetje

Dit gebied is vernoemd naar Carl Wernicke. Hij was een Duitse neuroloog uit de negentiende eeuw, en beschreef voor het eerst een patiënt die wel kon praten, maar die zijn eigen taal niet begreep. Carl Wernicke ontdekte later ook nog andere stoornissen die naar hem vernoemd werden, die voorkwamen bij schade aan andere gebieden in de hersenen.

Patiënten

Bij schade aan dit gebied ontstaat sensorische afasie (ook wel receptieve afasie, of Wernicke’s afasie genoemd). Dit is een vorm van afasie waarbij het moeilijk is om dingen te begrijpen die andere mensen tegen je zeggen. Deze patiënten kunnen zelf wel woorden uitspreken, maar er is meestal geen logica te vinden in hun zinnen. Ze gebruiken bijvoorbeeld heel veel werkwoorden in hun zinnen (een voorbeeld: ‘… wij gaan naar huis dus dan ga je gaan eten maar ja als je altijd gewerkt heb dag en nacht ging ik altijd een half uurtje slapen op de grond languit en toen …’). Patiënten met sensorische afasie weten zelf meestal niet dat hun zinnen niet kloppen. Dit komt omdat ze de woorden die ze uitspreken wel horen, maar niet kunnen vertalen naar betekenis en dus ook niet horen dat er iets mis is.

Auteur: Myrthe Princen

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle