TERM DATABASE

Pariëtale kwab

Last update: oktober 2, 2022
l
By BrainMatters

De pariëtale kwab bevindt zich tussen de occipitale en frontale kwabben, en boven de temporale kwab. De pariëtale kwab wordt van de frontale kwab gescheiden door de centrale sulcus, en van de temporale kwab door de sylvian fissure.

De voornaamste rol van dit hersendeel is het integreren van zintuiglijke informatie, om bijvoorbeeld ruimtelijk te denken. In dit hersendeel bevinden zich onder andere de primaire en secundaire somatosensorische cortex. Ook bevinden zich hier nog gebieden van het dorsale pad van visuele informatieverwerking. Door het combineren van somatosensorische en visuele informatie, kan het gebied helpen bij het visualiseren van de lichaamspositie.

Het posterieure gedeelte van de pariëtale kwab (PPC) is belangrijk voor het aansturen van bewegingen van de arm, hand en ogen. Het gebied is op deze manier onder andere betrokken bij het oppakken van een voorwerp dat je ziet liggen op de tafel. Voor het uitvoeren van deze handelingen heb je visuele informatie nodig, omdat je anders misschien naast of voor het voorwerp grijpt.

De PPC kan ook nog onderverdeeld worden in vier stukken: lateraal, ventraal, mediaal en anterieur.

  • Het laterale gedeelte van de PPC bevat een kaart van alle gebieden uit het visuele veld. Deze informatie wordt gebruikt om oogbewegingen aan te sturen. Wanneer je een relevante stimulus ziet, dan beweeg je de ogen hier naartoe, om het beter te kunnen bestuderen.
  • Het ventrale gedeelte van de PPC krijgt informatie binnen van de verschillende zintuigen (visueel, auditief, somatosensorisch en van het evenwichtsorgaan).
  • Het mediale gedeelte van de PPC heeft neuronen die zorgen voor codering van de locatie van een beweging. Om een beweging goed uit te kunnen voeren en een voorwerp van de tafel te pakken, moet je precies weten waar op de tafel het voorwerp staat, en dus waar de beweging naartoe moet.
  • In het anterieure gedeelte van de PPC wordt informatie verwerkt over de vorm, grootte en oriëntatie van voorwerpen. Deze informatie wordt vervolgens gebruikt om de fijne bewegingen van de hand aan te sturen. Hierdoor wordt de afstand tussen je vingers preceis groot genoeg om het voorwerp op te kunnen pakken.

Naast de onderverdeling in bovenstaande gebieden, is er ook een verschil tussen de pariëtale kwab in de linker hemisfeer en de rechter hemisfeer. Aan de linkerkant is het gebied vooral betrokken bij taal en rekenen. Aan de andere kant van de hersenen is het gebied betrokken bij het begrijpen van kaarten en spatiële relaties.

Auteur: Myrthe Princen

Afbeelding: Marcel Loeffen

Deze kwab word besproken in de volgende brain matters artikels:
Een eerste ontmoeting met het brein

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle