TERM DATABASE

Somatosensorische cortex

Last update: september 18, 2022
l
By BrainMatters

Samenvatting

Dit gebied is betrokken is de verwerking van tast, pijn en temperatuur.

Functie

Dit gebied is verantwoordelijk voor het gevoel van tast van je lichaam. Dit gebied wordt actief wanneer je iets aanraakt (dit wordt mechanoceptie genoemd), eens in je hand snijdt (nociceptie), of wanneer je iets heel kouds of warms raakt (thermoceptie).

De primaire somatosensorische cortex is, net zoals de primaire motor cortex, opgebouwd volgens een somatotopische kaart. Dit betekent dat elk lichaamsdeel wordt gerepresenteerd in een ander gedeelte van dit gebied. De benen en de romp liggen aan de bovenkant van deze kaart. Als je de cortex naar beneden volgt, kom je achtereenvolgens representaties van de armen, handen en uiteindelijk het gezicht tegen. Deze kaart wordt de sensorische homunculus genoemd.

Locatie

De somatosensorische cortex ligt in het voorste gedeelte van de pariëtale kwab, op de postcentrale gyrus van de hersenen.

Weetje

De representatie van lippen en handen in de homunculus is veel groter dan die van andere lichaamsdelen. De informatie van lippen en handen wordt dus door veel neuronen verwerkt, en hierdoor kun je met deze lichaamsdelen het beste onderscheid in textuur maken.

Patiënten

Schade aan dit gebied kan verschillende gevolgen hebben:

  1. Niet meer precies kunnen voelen waar je huid aangeraakt wordt, of wanneer de huid iets anders aanraakt.
  2. Geen verschillen in druk waar te kunnen nemen. Je weet dan niet of je iets heel licht schampt, of er hard tegenaan slaat.
  3. Astereognosis, hierbij kun je objecten niet meer herkennen door er aan te voelen.

Auteur: Myrthe Princen

Afbeelding: Marcel Loeffen

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle