TERM DATABASE

Primaire Motorcortex

Last update: september 17, 2022
l
By BrainMatters

Samenvatting

De motorcortex zorgt voor het aansturen van bewegingen. Hierbij reageren verschillende neuronen op specifieke bewegingen. Wanneer er schade is aan dit gebied, dan kan dit leiden tot plaatselijke verlamming.

Functie

Dit gebied is verantwoordelijk voor het uitvoeren van lichaamsbewegingen. Het ontvangt onder andere informatie over de huidige ‘stand’ van het lichaam van receptoren op ‘strek- en buig’ spieren, en projecteert naar motorische zenuwcellen in het ruggenmerg. In dit gebied bevindt zich een speciaal type neuronen, dat nergens anders in de hersenen voorkomt: Betz neuronen. Deze neuronen hebben een extreem lang axon, dat waarschijnlijk nuttig is om informatie van dit gebied naar het ruggenmerg te sturen, zodat spieren opdrachten krijgen.

In de motorcortex worden de verschillende lichaamsdelen gerepresenteerd in een motorische homunculus. Dit is een soort kaart van het lichaam: elk lichaamsdeel wordt gerepresenteerd in een ander deel van de hersenen. Lichaamsdelen die veel gebruikt worden, zoals je hand en arm, nemen grotere gebieden in de hersenen in beslag nemen dan lichaamsdelen je niet zo vaak gebruikt.

Locatie

De primaire motorcortex ligt aan de achterkant van de frontaalkwab, op het voorste deel van de centrale sulcus. De centrale sulcus is een opvallende groef in ieders hersenen, die de frontale cortex van de pariëtale cortex scheidt.

Weetje

De motorcortex is contralateraal georganiseerd. Dit betekent dat de rechterkant van je hersenen, de linkerkant van je lichaam aansturen. Je linker motorcortex stuurt de rechterkant van je lichaam aan.

Patiënten

Bij schade aan de motor cortex wordt het moeilijk om het lichaamsdeel geassocieerd met dat stukje cortex te bewegen. Ernstige schade kan zelfs leiden tot verlamming van een lichaamsdeel.

Auteur: Myrthe Princen

Afbeelding: Marcel Loeffen

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle