TERM DATABASE

Broca's gebied

Last update: september 15, 2022
l
By BrainMatters

Samenvatting

Het gebied van Broca is belangrijk voor gesproken taal. De beroemde patiënt van de ontdekker van dit gebied kon alleen nog maar ‘tan’ zeggen omdat dit gebied bij hem beschadigd was.

Functie

Het gebied van Broca wordt gebruikt voor het spreken van taal en gebruiken van grammatica. Dit hersengebied wordt opgesplitst in twee delen, de pars triangularis en de pars opercularis.

De pars triangularis is het voorste deel van het gebied van Broca, en belangrijk voor verschillende aspecten van taal, zoals grammatica en zinsbouw. Dit gebied helpt bijvoorbeeld bij de zin ‘hij wordt gestraft door zijn moeder’. De structuur van deze zin bepaald dat ‘hij’ wordt gestraft, en niet de moeder. Wanneer de pars triangularis beschadigd raakt, zal een persoon deze zin begrijpen als ‘hij straft moeder’, wat natuurlijk een andere betekenis heeft.

De pars opercularis is het achterste deel van het gebied van Broca, en vooral belangrijk voor spreken. Vanuit dit gebied worden organen en spieren aangestuurd die het mogelijk maken om te praten. De pars opercularis heeft dan ook veel verbindingen naar motorische gebieden van de hersenen.

Locatie

Bij de meeste personen is Broca’s gebied vooral te zien in de linker hersenhelft, aan de oppervlakte van de frontaalkwab. Wanneer het gebied van Broca beschadigd raakt, is het wel mogelijk dat hetzelfde gebied in de rechter hemisfeer sommige functies overneemt.

Weetje

Broca’s gebied is vernoemd naar de Franse arts Paul Pierre Broca. Bij deze arts kwam een patiënt die alleen nog maar ‘tantan’ kon zeggen. Toen de patiënt overleed, onderzocht Broca zijn hersenen en hij vond een beschadiging. De plek waar deze beschadiging zat werd vervolgens Broca’s gebied genoemd, naar de ontdekker.

Patiënten

Wanneer Broca’s gebied beschadigd raakt, zal het moeilijk zijn om te praten. Deze mensen gebruiken het liefst zelfstandige naamwoorden, kunnen geen grammaticaregels toepassen, of kunnen in het ergste geval helemaal geen betekenisvolle woorden gebruiken. Deze stoornis wordt ook wel Broca’s afasie genoemd.

Auteur: Myrthe Princen

Afbeelding: Marcel Loeffen

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle