TERM DATABASE

Hippocampale gyrus

Last update: september 16, 2022
l
By BrainMatters

Samenvatting

Dit gebied is belangrijk voor het aanmaken en ophalen van herinneringen. Ook bij het geven van een waardeoordeel aan een situatie lijkt dit gebied betrokken te zijn. Afwijkingen in dit gebied worden geassocieerd met schizofrenie en Alzheimer.

Functie

De hippocampische gyrus is belangrijk bij het aanmaken en ophalen van herinneringen. Het gaat hierbij niet alleen om het onthouden van een plaatje, of een herinnering aan een kamer. Ook de sociale context en verbale communicatie spelen een belangrijke rol bij het coderen van herinneringen. Daarnaast is dit gebied betrokken bij het herkennen van meer algemene aspecten van taal. Zo stelt dit gebied je in staat om sarcasme te herkennen in iemand zijn stem.

Een belangrijke functie van dit gebied is het vormen van associaties tussen objecten en gevoelens. Ook bij het waarde geven aan verschillende stimuli en ervaringen lijkt dit gebied betrokken te zijn.

Locatie

De hippocampische gyrus is een gebied met grijze stof rondom de hippocampus. Het ligt in het midden van de hersenen, in het bovenste deel van de temporaalkwab.

Weetje

Schizofrenie is geassocieerd met afwijkingen in dit gebied. Je moet hierbij denken aan verschillen in dikte, volume en symmetrie van het gebied. Deze afwijkingen zouden ervoor kunnen zorgen dat een persoon moeite heeft met het herkennen van de realiteit.

Patiënten

Mensen met Alzheimer vertonen afwijkingen in dit gebied. Deze mensen hebben moeite met het opslaan van nieuwe herinneringen. Ze kunnen daarentegen wel makkelijk oude herinneringen ophalen. De oude herinneringen zitten al ergens anders opgeslagen, en hiervoor is dit gebied dan ook niet voor nodig.

Auteur: Myrthe Princen

Afbeelding: Marcel Loeffen

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle