TERM DATABASE

Auditieve cortex

Last update: september 13, 2022
l
By BrainMatters

Samenvatting

De auditieve cortex is belangrijk voor het verwerken van geluiden. Het gaat hierbij om het identificeren van toonhoogte, volume en locatie van een geluid. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een topografische kaart.

Functie

De auditieve cortex zorgt voor het verwerken van geluiden. Helemaal aan het begin vindt de verwerking van volume en toonhoogte plaats. Ook zorgt de auditieve cortex voor het lokaliseren van een geluid. Het gebied is daarbij ook belangrijk voor het verwerken van spraak.

Neuronen in de auditieve cortex reageren het best op een specifieke toonhoogte (een specifieke frequentie). Verder liggen neuronen die op ongeveer gelijke frequenties reageren dicht bij elkaar. Zo vormt een topografische kaart van toonhoogte, vergelijkbaar met de toetsen op een piano. Deze organisatie wordt ook wel ‘tonotopie’ genoemd.

Locatie

De auditieve cortex is gelegen in de temporaalkwab, vlak boven de oren. De input van dit gebied komt rechtstreeks uit het auditieve gedeelte van de thalamus.

Weetje

In tegenstelling tot de visuele cortex ontwikkelt de auditieve cortex al heel vroeg. Kleine kinderen kunnen al heel goed verschillende tonen met lage frequenties van elkaar onderscheiden. Het goed kunnen lokaliseren van tonen is echter pas jaren later volkomen ontwikkeld.

Patiënten

Schade aan dit gebied kan ervoor zorgen dat mensen zich niet bewust zijn van geluiden. Echter, de geluiden komen het oor wel binnen en er vinden reflexmatige reacties op sommige geluiden plaats. Je kunt hierbij denken aan hele harde geluiden, waardoor je opkijkt om te kijken of er gevaar is.

Auteur: Myrthe Princen

Afbeelding: Marcel Loeffen

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle