TERM DATABASE

Primaire visuele cortex

Last update: september 17, 2022
l
By BrainMatters

Samenvatting

Dit is de primaire visuele cortex, een gebied dat betrokken is bij het verwerken van visuele stimuli. Dit hersengebied ontvangt informatie van de ogen en stuurt deze informatie door voor verdere verwerking.

Functie

De primaire visuele cortex is onderdeel van de visuele cortex, het hersengebied dat nodig is voor het waarnemen van visuele prikkels. In vergelijking met de rest van de visuele cortex, vindt in dit gebied verwerking van eenvoudige aspecten van de stimuli binnen ons gezichtsveld plaats. Het gebied ontvangt informatie van de ogen, verwerkt deze informatie, en stuurt het resultaat door naar de andere visuele gebieden.

Neuronen in dit gebied reageren elk op input die vanuit een specifiek deel van het gezichtsveld komt. Stimuli die dicht bij elkaar liggen in het gezichtsveld, activeren neuronen die dicht bij elkaar liggen in de primaire visuele cortex. Zo ontstaat er een kaart van het gezichtsveld in onze hersenen. Deze organisatie wordt ‘retinotopie’ genoemd. Daarnaast zijn er in dit gebied meer neuronen die reageren op beelden die vallen op het midden van het oog, waardoor het centrale deel van ons gezichtsveld op ‘hogere resolutie’ wordt verwerkt dan de rest. Door onze ogen te richten op een bepaald object, krijgen onze hersenen dus een beter beeld van dit object.

Locatie

De primaire visuele cortex bevindt zich in het midden van de occipitaalkwab, in de calcarine sulcus. Synoniemen voor dit gebied zijn V1, striate cortex en Brodmann Area 17.

Weetje

Neuronen in dit gebied reageren het sterkt op specifieke oriëntaties. Er zijn ook cellen die vooral reageren op horizontale lijnen, andere cellen reageren het sterkst op verticale lijnen, en weer andere cellen reageren juist heftig op schuine lijnen.

Patiënten

Wanneer er ernstige schade is aan dit gebied dan kan dit leiden tot ‘blindzien’. Dit is een ongewone aandoening waarbij mensen in een gedeelte van hun visuele veld niets zien, maar toch nog informatie kunnen verwerken. Als hen daar een plaatje wordt aangeboden, geven ze aan dat ze niets gezien hebben. Als je ze echter vraagt om te kiezen uit twee opties, kunnen ze toch juist raden wat het plaatje was! Met andere woorden, ze zien niet langer bewust, maar wel nog onbewust.

Auteur: Myrthe Princen

Afbeelding: Marcel Loeffen

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle