TERM DATABASE

Thalamus

Last update: september 19, 2022
l
By BrainMatters

Samenvatting
Deze hersenstructuur is het schakelstation tussen sensorische input en verdere verwerking in de hersenen. Het bevindt zich in het midden van de hersenen. Reuk is het enige zintuig waarvan informatie niet naar de thalamus hoeft voordat het verwerkt kan worden. Schade aan dit gebied kan leiden tot het Dejerine-Roussy syndroom.

Functie
Deze structuur heeft veel verschillende functies, maar deze zijn over het algemeen samen te vatten in het woord schakelstation. De thalamus draagt informatie over van het autonome zenuwstelsel naar het centrale zenuwstelsel, en andersom. Verschillende sensorische stimulaties passeren de thalamus voor verdere verwerking plaatsvindt in de hersenen.

In onze omgeving en ons lichaam zijn zoveel verschillende sensaties dat je deze niet allemaal kunt verwerken. In de thalamus wordt daarom gekeken wat belangrijk is of waar je aandacht op gericht wordt. Deze informatie gaat verder naar de cortex, of wordt opgeslagen in het geheugen.

Locatie
De thalamus vormt samen met de hypothalamus en hypofyse het diencephalon. De thalamus ligt boven aan de hersenstam, vlak bij het midden van de hersenen. Vanuit de thalamus projecteren de neuronen naar alle delen van de cerebrale cortex.

Weetje
Reuk is het enige zintuig waarvan de signalen niet door de thalamus gefilterd worden. Deze signalen worden direct verwerkt wanneer ze de hersenen binnenkomen. Waarschijnlijk is dit omdat geuren signalen kunnen afgeven die belangrijk zijn om te overleven. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je vuur ruikt, door de snelle verwerking kun je namelijk ook snel reageren.

Patiënten
Een beroerte kan schade veroorzaken aan de thalamus, waardoor het Dejerine-Roussy syndrome kan ontstaan. Hierbij hebben patiënten last van tintelende gevoelens, van vervelend tot heel erg pijnlijk. Het kan ook voorkomen dat patiënten bepaalde stimuli als pijnlijk ervaren, waar gezonde mensen dit niet doen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het blazen van lucht tegen de arm.

Een ernstig vitamine B1 tekort kan ook schade aan de thalamus veroorzaken. Deze vorm van schade wordt vaak geassocieerd met het syndroom van Korsakov. Dit is een stoornis die vooral zorgt voor heel veel geheugenproblemen, maar ook voor desoriëntatie. Bovendien hebben patiënten met het syndroom van Korsakov vaak weinig empathie, en houden ze weinig tot geen rekening met de gevoelens van andere mensen.

Auteur: Myrthe Princen 

Afbeelding: Marcel Loeffen

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle