TERM DATABASE

Centraal zenuwstelsel

Last update: september 15, 2022
l
By BrainMatters

Het zenuwstelsel is een communicatienetwerk dat ervoor zorgt dat het lichaam kan functioneren in de omgeving. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen perifeer zenuwstelsel en centraal zenuwstelsel. Het centraal zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. Het ruggenmerg is de bundel zenuwbanen (ook wel axonen genoemd) die vanuit de hersenen, door de wervelkolom naar de rest van het lichaam loopt. Naast deze zenuwen, behoren ook de craniale zenuwen tot het centraal zenuwstelsel. Deze hersenzenuwen verlaten het brein direct, zonder het ruggenmerg te passeren. Ze zorgen voor de aansturing van de hoofd-, gezicht-, en nekspieren en het doorgeven van sensorische informatie van de zintuigen in het gezicht.

Functies

Het centraal zenuwstelsel kan gezien worden als het controle centrum van het zenuwstelsel en heeft grofweg drie functies:

  1. Het ontvangt informatie van de zintuigen over onze omgeving en over ons eigen lichaam. Deze informatie wordt ook wel sensorische informatie genoemd.
  2. Het verwerkt deze informatie en verbindt dit met andere informatie, bijvoorbeeld dingen die in het geheugen zijn opgeslagen
  3. De verwerkte informatie wordt gebruikt om de spieren en organen aan te sturen.

Auteur: Bart Aben

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle