TERM DATABASE

Hersenstam 

Last update: september 16, 2022
l
By BrainMatters

Samenvatting
De hersenstam is belangrijk bij veel verschillende vitale functies, zoals ademhaling en hartslag. De hersenstam bestaat uit de medulla, pons en middenhersenen.

Functie
De hersenstam is belangrijk voor vitale levensfuncties, zoals lichaamstemperatuur, hartslag, ademhaling en bloeddruk. Ook is de hersenstam belangrijk voor het behouden van een slaapritme, huilen, plassen, kauwen en het veranderen van de pupilgrootte.

De hersenstam bestaat uit drie delen; de medulla, de pons en de middenhersenen. De medulla is het gedeelte van de hersenstam dat verbonden is aan het ruggenmerg. Vanuit hier worden de signalen uit de hersenen naar het lichaam gestuurd, bijvoorbeeld naar de spieren om een bepaalde beweging te maken. Op deze manier is de medulla ook betrokken bij hartslag, bloeddruk, spijsvertering en lichaamstemperatuur. De pons is de verbinding tussen de kleine hersenen (het cerebellum) en de grote hersenen. Het voorste gedeelte van de pons is belangrijk voor het sturen van sensorische informatie naar de grote hersenen. Het gaat hierbij vooral om informatie over bewegingen. Het achterste gedeelte van de pons helpt bij ademhaling, smaak en slaap. De middenhersenen zijn betrokken bij zintuiglijke en motorische functies, visuele en auditieve reflexen, de pupilreflex en bij gehoor. De middenhersenen bestaat uit het tectum en tegmentum. In het tectum bevinden zich de superieure en inferieure colliculi, die de oogbewegingen aansturen.

Locatie
De hersenstam is de verbinding tussen de grote hersenen, kleine hersenen en het ruggenmerg. De hersenstam loopt de schedel binnen via de opening aan de onderkant van de schedel.

Weetje
De hersenstam is het gedeelte van de hersenen dat als eerst volledig ontwikkeld is. Hiermee wordt bedoeld dat de eerste gewervelde dieren al een ontwikkelde hersenstam hadden. De neuronen die zich hier bevinden zijn zeer klein en hebben weinig lange uitlopers.

Patiënten
Schade aan de medulla van de hersenstam kan verlamming tot gevolg hebben. Ook kunnen de lichaamsdelen ongevoelig worden voor aanrakingen.

Auteur: Myrthe Princen 

Afbeelding: Marcel Loeffen

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle