TERM DATABASE

Insula

Last update: september 17, 2022
l
By BrainMatters

Samenvatting

De insula is een gedeelte van de hersenen onder de laterale sulcus. Het gebied is betrokken bij veel verschillende functies, zoals emoties en pijn. Ook is de insula betrokken bij verslaving.

Functie

Het is nog niet helemaal duidelijk wat de functie van de insula is. Waarschijnlijk is het gebied betrokken bij het samenvoegen van zintuiglijke informatie met emoties. Daarnaast is het gebied nodig bij pijn en basisemoties als afkeer en angst.

Verder is dit gebied nodig om je bewust te worden van bepaalde lichaamsstaten, zoals hoe snel je hart klopt. Ook wordt het gebied gebruikt om bloeddruk te reguleren tijdens inspanningen, of de temperatuur van je omgeving te voelen. Als je kippenvel hebt omdat het koud is, is je insula daar bij betrokken.

Locatie

Dit gebied is een gedeelte van de hersenen, aan de binnenkant van zowel de linker als de rechter hemisfeer. Dit hersengebied ligt onder de laterale sulcus, die de temporaalkwab van de frontaalkwab scheidt. Input krijgt de insula van de thalamus en de amygdala, de meeste output-neuronen projecteren ook weer naar de amygdala.

Weetje

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat dit gebied betrokken is bij verslaving. De insula wordt actief zodra de verslaafde persoon op een locatie komt waar hij herinnert wordt aan de drugs waar hij aan verslaafd is. Wanneer de insula van verslaafden beschadigd raakt, verdwijnt hun verslaving vaak vanzelf.

Patiënten

Verschillende vormen van afasie lijken te ontstaan na schade aan dit gebied. Het gaat om patiënten die nog wel makkelijke woorden kunnen begrijpen, maar niet vloeiend kunnen communiceren. Er lijkt ook een rol voor de insula te zijn bij angst- en emotiegerelateerde stoornissen.

Auteur: Myrthe Princen

Afbeelding: Marcel Loeffen

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle