TERM DATABASE

Gliacellen

Last update: september 16, 2022
l
By BrainMatters

Gliacellen zijn cellen in het zenuwstelsel die bestaan naast neuronen. Voor elk neuron bestaan er ongeveer 10 gliacellen. Er wordt van uitgegaan dat er ongeveer 86 miljard neuronen in het menselijk brein zitten. Dit komt dus neer op ongeveer 860 miljard gliacellen. Deze cellen zijn gespecialiseerd in het verzorgen van de neuronen. Het klinkt natuurlijk een beetje gek dat neuronen verzorging nodig hebben, maar gliacellen helpen onder andere met de volgende functies;

  • Het verstevigen van de hersenen
  • Het aanmaken van myeline
  • Het opruimen van kapotte of dode cellen
  • Het opruimen van neurotransmitters die gebruikt zijn bij signaaloverdracht
  • Het in stand houden van de bloed-brein barrière
  • Het geven van voedingsstoffen aan de neuronen

Natuurlijk worden deze functies niet allemaal door hetzelfde type gliacel uitgevoerd. Er zijn dus een heleboel soorten gliacellen, die allemaal een andere specialisatie hebben.

Astrocyten zijn verantwoordelijk voor de chemische omgeving van de neuronen. Om de omgeving stabiel en veilig te houden verwijderen de astrocyten ionen, en recyclen ze neurotransmitters die zijn vrijgelaten bij processen op de synaps. Voor zover nu bekend, zijn de astrocyten de bouwstenen van de bloed-brein barrière, en zorgen er dus voor dat niet alle stoffen uit het bloed kunnen verhuizen naar de vloeistoffen van de hersenen.

Oligodendrocyten zijn verantwoordelijk voor het aanmaken van myeline in het centrale zenuwstelsel. Dat dit erg belangrijk is voor het goed functioneren van de hersenen is al duidelijk, maar recent onderzoek heeft zelfs een verband aangetoond tussen intelligentie en de hoeveelheid myeline in de hersenen. Hoe meer myeline, hoe hoger het IQ.

Ependymocyten vormen een membraan rondom het systeem van ventricles. In de ventricles bevindt zich hersenvocht dat word aangemaakt door de ependymocyten. Daarnaast zorgen de ependymocyten ervoor dat het hersenvocht in beweging blijft en gecirculeerd wordt door het zenuwstelsel.

Radiale gliacellen hebben een belangrijke rol tijdens de ontwikkeling van de hersenen. Deze cellen vormen namelijk een web in de nog niet gevormde hersenen, waarlangs de neuronen kunnen migreren om hun plek in het telencephalon te bereiken.

Auteur: Myrthe Princen

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle