TERM DATABASE

Migratie

Last update: september 17, 2022
l
By BrainMatters

Wanneer cellen zich nog niet volledig ontwikkeld hebben worden ze neuroblasten genoemd, in plaats van neuronen. De cellen die uit de proliferatie-fase komen, zijn allemaal neuroblasten. De cellen moeten eerst hun locatie in de hersenen opzoeken, en pas daarna kunnen ze verder ontwikkelen. Deze twee processen worden opeenvolgend migratie en differentiatie genoemd.

De eerste neuroblasten die migreren uit de neural tube vormen de subplaat. Dit is een laagje cellen dat alleen bestaat tijdens de ontwikkeling van de hersenen. Hierna sterven deze cellen af en verdwijnt de subplaat.

Als de subplaat gevormd is wordt de cortex opgebouwd. Hierbij wordt van binnen naar buiten gewerkt. Dit betekent dat laag 6 van de cortex het eerst wordt gevormd. De neuroblasten die hierna migreren gaan door laag 6 heen, en vormen daarbovenop laag 5. Dit proces herhaalt zich tot uiteindelijk laag 1 van de cortex is gevormd.

We weten echter dat de cortex niet alleen is opgebouwd uit lagen, maar ook uit kolommen. Deze verdeling wordt al vroeg in de ontwikkeling gevormd, en wordt verklaard door de radial unit hypothese. In deze theorie is een speciale rol weggelegd voor een specifiek soort gliacellen, de radiale gliacellen. De radiale gliacellen vormen een soort web in de hersenen. Neuroblasten die tijdens de proliferatie naast elkaar liggen in de ventricular zone, volgen dezelfde route in het web van radiale gliacellen. Op deze manier verhuizen ze naar de kolommen in de cortex.

Auteur: Myrthe Princen

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle