TERM DATABASE

Ventrale Premotorcortex

Last update: september 19, 2022
l
By BrainMatters

Samenvatting

Op deze plek bevindt zich een deel van de premotor cortex. Het is verantwoordelijk voor het verdedigen van het lichaam en het pakken van objecten. In het voorste deel van dit gebied bevinden zich ook spiegelneuronen, die reageren wanneer je iemand anders een beweging ziet maken.

Functie

Het voorste deel van dit gebied is actief bij graaiende bewegingen van de hand en bij interacties tussen de hand en de mond. Dit gebied zorgt ervoor dat de handen een goede houding aannemen om een bepaald voorbeeld op te kunnen pakken.

Het achterste deel van dit gebied wordt vaak in verband gebracht met sensorische feedback bij bewegingen. De neuronen in dit gebied kunnen reageren op tactiele, visuele en auditieve stimuli. Het gebied wordt vooral actief wanneer een object zich in de directe omgeving van het lichaam bevindt. Verder is dit deel betrokken bij het aansturen van verdedigende bewegingen, zoals het opvangen van een voorwerp dat naar je toe wordt gegooid.

Locatie

Dit gebied is het ventrale deel van de premotor cortex. De premotor cortex is het gebied aan de buitenkant van Brodmann Area 6, en bevindt zich naast de primaire motor cortex, de supplementary motor area en de prefrontale cortex.

Weetje

In dit gebied bevinden zich spiegelneuronen. Dit zijn neuronen die actief zijn bij het maken van een graaiende beweging met de hand, maar ook wanneer je iemand anders zulke bewegingen ziet maken. Deze spiegelneuronen zijn op deze manier verantwoordelijk voor het begrijpen van andermans bewegingen en voor het imiteren van bewegingen.

Patiënten

Er zijn geen bekende voorbeelden van mensen met schade aan dit gebied. Er is daarom onderzoek gedaan bij apen, waarbij deze gebieden tijdelijk werden uitgeschakeld. Er is gevonden dat de apen na uitschakeling moeilijkheden hebben bij het oprapen van voorwerpen. De apen openen hun hand te ver om een klein voorwerp op te kunnen pakken, of houden hun vingers te dicht bij elkaar om een groot voorwerp op te pakken.

Auteur: Myrthe Princen

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle