TERM DATABASE

Supplementair Motorgebied

Last update: september 18, 2022
l
By BrainMatters

Samenvatting

Dit gebied heeft te maken met het aansturen van bewegingen. De precieze functie van dit hersengebied is nog niet duidelijk. Wanneer er schade is aan dit gebied, dan is het moeilijk om spontane of complexe bewegingen uit te voeren.

Functie

Dit gebied stuurt signalen direct naar motorische gebieden om op deze manier bewegingen aan te sturen. Het is nog niet precies duidelijk wat de functie is van de supplementair motorgebied (SMA), maar er zijn verschillende theorieën over:

  • Het controleren van stabiliteit van het lichaam tijdens het staan of lopen
    • Het coördineren van achtereenvolgende bewegingen en acties
    • De coördinatie van bewegingen die door twee verschillenden lichaamsdelen tegelijk worden uitgevoerd
    • Het aansturen van intern gegenereerde bewegingen. Dit is dus niet bewegen als reactie op een stimulus

De theorieën zijn helaas nog niet bevestigd door onderzoeksresultaten.

Locatie

Dit gebied ligt tussen de prefrontale cortex en de primaire visuele cortex. Naast de SMA ligt de premotor area (PMA). De SMA maakt deel uit van Brodmann Area 6, het is namelijk het middelste gedeelte van dit gebied.

Weetje

Dit hersengebied is ook betrokken bij het produceren van spraak. Dit gebied is dan belangrijk voor het selecteren van woorden, het coderen van woorden en voor het controleren van motorische output. Met motorische output worden de bewegingen van de kaken en de mond om klanken te produceren bedoeld.

Patiënten

Bij beschadigingen aan dit gebied hebben patiënten moeilijk met complexe bewegingen. Hiermee worden vooral spontane, intern aangestuurde bewegingen bedoeld. Het gaat hierbij niet om geautomatiseerde bewegingen zoals lopen of aankleden.

Auteur: Myrthe Princen 

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle