TERM DATABASE

Prefrontale cortex

Last update: september 9, 2022
l
By BrainMatters

Samenvatting

Dit is een hersengebied in de frontale cortex. Dit gebied is betrokken bij een heleboel verschillende vaardigheden, zoals hogere cognitie, doelen stellen, plannen maken, geheugen en het uitvoeren van motorische volgordes. Ook wordt dit gebied actief wanneer een risicovolle beslissing wordt genomen.

Functie
Het voorste puntje van je brein is betrokken bij cognitie, bijvoorbeeld bij het aanmaken van doelen en subdoelen. Het gebied wordt ook actief tijdens een ruimtelijke geheugentaak. Hierbij moeten mensen de locatie van bepaalde afbeeldingen proberen te onthouden. De gedachte is dat deze cortex een rol gaat spelen in de herkenningsfase, waarbij de proefpersonen moeten zeggen of het plaatje zich op locatie 1 of locatie 2 bevond. De brede regio is ook belangrijk voor moeilijkere motorische taken. Het gaat hierbij om het imiteren van andermans bewegingen, of het motorisch reageren op een auditieve stimulus. Ook lijkt het gebied nodig te zijn voor het uitvoeren van handelingen in een bepaalde volgorde. Het onderste gedeelte hiervan wordt actief bij volgordes die niet vaak voorkomen in het dagelijks leven (bijvoorbeeld het dansen van de Macarena). Het bovenste gedeelte wordt actief bij volgordes die wel vaak voorkomen (zoals het strikken van je veters). 

Locatie
Dit hersengebied is het voorste deel van de frontale cortex, en bevat delen van de superieure frontale gyrus en de middelste frontale gyrus. Naast BA 10 liggen BA 9, BA 46, BA 47 en BA 12. De verbindingen van en naar BA 10 zijn bijna allemaal gekoppeld aan andere hogere gebieden in de cortex (niet aan sensorische gebieden).

Weetje
Dit gebied wordt actief bij het maken van een risicovolle beslissing. Je kunt hierbij denken aan het doen van onderhandelingen, of een spel spelen waarbij onderhandeling noodzakelijk is. Wanneer je een risicovolle stap zet in de onderhandeling, wordt dit hersengebied actief.

Patiënten
Mensen met schade aan dit hersengebied hebben problemen met prospectief geheugen. Dit houdt in dat ze moeite hebben te herinneren of ze een bepaalde bewuste actie hebben uitgevoerd of niet. Een voorbeeld hiervan kan het beantwoorden van een mail zijn.

Er zijn ook meerdere onderzoeken die hebben aangetoond dat mensen met schizofrenie afwijkingen hebben in het functioneren van dit gebied. Het gaat dan om verschillende afwijkingen, zoals de structuur, maar ook de stoffen waarop het hersengebied reageert.

Auteur: Myrthe Princen 

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle