TERM DATABASE

Orbitofrontale cortex

Last update: september 17, 2022
l
By BrainMatters

Samenvatting
Dit gebied is betrokken bij het maken van beslissingen, en zo het aansturen van geschikte acties. Ook is dit hersengebied onderdeel van het beloningssysteem van de hersenen. Dit systeem zorgt ervoor dat sommige acties vaker uitgevoerd worden dan anderen.

Functie
Dit hersengebied is betrokken bij plannen, redeneren en bij het maken van beslissingen. Waarschijnlijk doet de orbitofrontale cortex (OFC) dit door het combineren van informatie uit verschillende zintuigen. Vervolgens wordt dit gecombineerde pakketje geëvalueerd, en mogelijke acties worden bedacht. Hiervan wordt de beste geselecteerd door te kijken naar mogelijke consequenties (beloningen en straffen) van het gedrag. De handeling die de meeste beloning oplevert zal worden geselecteerd door de OFC om uit te voeren.

Locatie
De orbitofrontale cortex is te vinden in het middelste gedeelte van het oppervlakte aan de onderkant van de frontale cortex. Dit gebied ligt direct achter de oogkassen. Naast het gebied liggen BA 10, BA 47 en BA 45. Veel input van de OFC komt uit de thalamus.

Weetje
Dit gebied wordt ook vaak in verband gebracht met verslavingen en compulsieve gedragingen. Dit komt doordat de OFC meehelpt om dopamine in de hersenen vrij te laten komen. Dopamine is een stofje dat een belonend effect heeft. Wanneer er bij een bepaalde handeling veel dopamine vrijkomt, dan is het waarschijnlijk dat deze handeling nogmaals uitgevoerd zal worden. Het herhalen van sommige handelingen kan uit de hand lopen, en de hersenen willen dan zoveel dopamine dat het heel moeilijk is om een bepaalde handeling niet uit te voeren.

Patiënten
Er zijn verschillende testen waaraan je patiënten met schade aan dit gebied kunt herkennen:

  1. Proefpersonen leren om op een knop te drukken wanneer afbeelding A verschijnt (ze worden hiervoor beloond) en niet te drukken wanneer afbeelding B verschijnt (ze worden hiervoor gestraft). Na een tijdje verandert de opdracht, de mensen moeten dan drukken bij afbeelding B en niet drukken bij afbeelding A. Mensen met schade aan dit gebied kunnen de eerste regel niet uitwissen, en blijven dus drukken bij afbeelding A. Opmerkelijk is dat de patiënten de regel wel in woorden kunnen uitdrukken (ze weten het dus wel, maar kunnen het niet uitvoeren).
  2. Er liggen vier stapels kaarten op tafel. Bij het trekken van een kaart wordt er winst of verlies gemaakt op een totaalbedrag in geld. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk geld te verzamelen. Er zijn twee stapels waar meer ‘verlieskaarten’ dan ‘winstkaarten’ inzitten, het is aan de proefpersonen om dit tijdens het spel op te merken. Bij beschadigingen van de orbitofrontale cortex blijven de mensen van alle vier de stapels pakken, terwijl ze weten welke twee stapels voor verlies zullen zorgen.

Auteur: Myrthe Princen

Afbeelding: Marcel Loeffen

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle