TERM DATABASE

hMT+/V5

Last update: september 16, 2022
l
By BrainMatters

Samenvatting

Het waarnemen van bewegende objecten gebeurt in dit gebied van de visuele cortex. Wanneer dit gebied beschadigd raakt, zien mensen de wereld als opeenvolgende stilstaande ‘foto’s’. De meeste informatie over het waarnemen van bewegingen is verkregen door onderzoek bij apen.

Functie

In dit gebied wordt de richting en snelheid van bewegende objecten gedetecteerd. Alle informatie die opgevangen wordt door de ogen, gaat naar de visuele cortex. Hier wordt de informatie via de primaire visuele cortex (V1) doorgegeven aan dit gebied (V5), het gebied dat de beweging van objecten binnen het visuele veld verwerkt.

De neuronen in dit gebied zijn gespecialiseerd in het verwerken van een specifieke bewegingsrichting. Zo zijn er neuronen die vooral reageren op bewegingen omhoog, terwijl andere neuronen reageren op bewegingen naar beneden, naar links of naar rechts.

Locatie

Dit gebied ligt precies op de grens tussen de occipitaal-temporaal– en parietaalkwab. Deze plek wordt de occipito-temporo-parietaal pit genoemd. We kunnen dit gebied goed onderscheiden van andere hersendelen. Dit komt doordat de neuronen in V5 veel myeline bevatten.

Weetje

Het meeste onderzoek naar perceptie van beweging is uitgevoerd bij apen. Dit gebied wordt bij apen MT genoemd, wat staat voor het Middelste Temporele visuele gebied. De MT bij apen wordt omringd door andere hersengebieden die reageren op bewegingen. Bij mensen is het onderscheid tussen deze gebieden nog niet gevonden. Al deze gebieden bij elkaar worden bij mensen dus ook wel het Human Motion Complex, oftewel V5 genoemd.

Patiënten

Akinetopsia is een stoornis die gepaard gaat met beschadigingen aan dit gebied. Hierbij zijn patiënten niet meer in staat om bewegingen te zien. Deze mensen zien de wereld als een serie van stilstaande foto’s. Voor patiënten met akinetopsia is het daardoor heel gevaarlijk om een straat over te steken, aangezien zij beweging van rijdende auto’s niet kunnen waarnemen. De patiënten hebben moeilijkheden met veel alledaagse handelingen, zoals bijvoorbeeld het inschenken van een kopje thee. Ze kunnen namelijk de stijgende thee in het kopje niet zien, en schatten niet goed in wanneer het kopje vol is.

Auteur: Myrthe Princen

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle