TERM DATABASE

Wat-pad

Last update: september 19, 2022
l
By BrainMatters

Samenvatting

Het wat pad, of ventrale pad, is verantwoordelijk voor het herkennen van objecten, en het toeschrijven van een waarde aan deze objecten. Schade aan dit pad kan leiden tot visuele agnosia, waarbij objecten niet meer herkend kunnen worden aan de hand van visuele informatie.

Functie

Het wat pad is geassocieerd met het herkennen van objecten en het representeren van vormen. Vanuit dit gebied zijn er connecties met gebieden die verantwoordelijk zijn voor het lange termijn geheugen en emoties.

Wanneer je verder op dit pad komt worden de receptieve velden van de neuronen groter. Een receptief veld is het gebied van de retina (de achterkant van het oog) dat je moet stimuleren om de cel actief te laten zijn. In V1 zijn de receptieve velden heel klein, wat wil zeggen dat de neuronen reageren op hele kleine stukjes van het visuele veld. In V4 zijn de receptieve velden al een stuk groter. Hierdoor reageren de neuronen op een veel groter deel van het visuele veld. Op deze manier kunnen de neuronen dus reageren op een voorwerp in zijn geheel, in plaats van alleen op lijnen.

Locatie

Dit pad gaat van de occipitale kwab naar de temporale kwab, en wordt daarom ook wel het ventrale pad genoemd (aan de onderkant van de hersenen). Het bevat de gebieden V1, V2, V3 en V4. Dit pad is betrokken bij het herkennen van objecten. Van hier uit gaat het naar de onderkant (inferieure kant) van de temporaalkwab, waar veel gebieden zitten die betrokken zijn bij het herkennen van objecten en categorieën.

Weetje

De gebieden in het ventrale pad zijn gevoelig voor verschillende factoren die niet met visie te maken hebben. Je kunt hierbij denken aan aandacht en werkgeheugen. Op deze manier is het pad verantwoordelijk voor het herkennen van objecten, maar ook in het beoordelen van de mate waarin deze objecten interessant of belangrijk zijn.

Patiënten

Schade aan dit pad kan leiden tot visuele agnosia. Deze aandoening maakt het moeilijk om objecten te herkennen aan de hand van visuele informatie. Mensen met visuele agnosia kunnen dus wel gewoon over straat lopen zonder ongelukken te veroorzaken, maar in een winkel een aardbei onderscheiden van een druif is een stuk moeilijker.

Auteur: Myrthe Princen

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle