TERM DATABASE

Secundaire Visuele Cortex

Last update: september 18, 2022
l
By BrainMatters

Samenvatting
De secundaire visuele cortex bestaat uit V2, V3, V4 en V5. Deze gebieden hebben allemaal een iets andere functie, maar het belangrijkste is dat neuronen in hogere gebieden reageren op meer complexe stimuli. Je moet hier denken aan combinaties van lijnen, of gehele objecten. V4 is een gebied dat heel gevoelig is voor aandacht. Schade aan dit deel van de visuele cortex kan een stoornis veroorzaken die simultanagnosia wordt genoemd. 

Functie
V2 : Dit gebied krijgt heel veel directe input van de primaire visuele cortex (V1). De neuronen in dit gebied hebben voor het grootste deel dezelfde eigenschappen als de neuronen in V1. Dat wil zeggen dat ze reageren op stimuli met een specifieke oriëntatie of kleur. In V2 zijn echter ook neuronen die reageren op meer complexe eigenschappen van een stimulus, zoals combinaties van oriëntaties. Je kunt dit zien als neuronen die eerder reageren op een driehoek dan op drie losse lijnen die samen een driehoek zouden kunnen vormen.

 V3 : De neuronen in dit gebied reageren op nog complexere eigenschappen dan de neuronen in V2. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het zien van een klok. De neuronen in V1 reageren slechts op losse eigenschappen van de klok (bijvoorbeeld de wijzer). In V2 wordt de klok al redelijk al geheel gezien, waar de neuronen dan ook reageren op de ronde vorm van de klok. In V3 wordt het samengevoegd en krijg je een beeld van de klok als geheel, met cijfers en wijzers.

 V4 : In dit gebied worden weer de eigenschappen van objecten gesignaleerd. Zoals elke keer wanneer overgegaan wordt naar een hoger visueel gebied, reageren de neuronen in dit gebied op complexere vormen en combinaties van vormen dan de neuronen in het vorige gebied, V3. Daarnaast heeft V4 een belangrijke rol in het verwerken van kleur en het herkennen van objecten.

Locatie
Brodmann Areas 18 en 19 vormen samen de secundaire visuele cortex in de occipitaalkwab. In dit gebied bevinden zich de V2, V3, V4 en V5. V2 ligt direct rondom de primaire visuele cortex. V4 ligt tegen de temporaalkwab aan, en V5 ligt tegen de pariëtaalkwab aan.

Weetje
De gebieden in de secundaire visuele cortex zijn niet allemaal even gevoelig voor aandacht. Zo zijn de gebieden V2 en V3 hier niet heel gevoelig voor. Dat wil zeggen dat de neuronen ongeveer even sterk blijven vuren, ook wanneer een object niet je aandacht heeft getrokken. In V4 worden de neuronen echter actiever wanneer je de aandacht hebt op een stimulus. Omdat V4 zo’n belangrijke rol heeft in het herkennen van objecten, zul je een object dus ook makkelijker herkennen wanneer je er aandacht op gericht hebt 

Patiënten
Schade aan de occipitale kwab kan leiden tot simultanagnosia. De naam van deze aandoening geeft al aan wat voor problemen iemand met simultanagnosia kan hebben. Het is voor deze persoon moeilijk om gelijktijdig meerdere objecten (simultaan) waar te nemen. Wanneer deze mensen voor een bos staan, kunnen ze maar 1 boom tegelijkertijd waarnemen. Dit maakt het voor deze personen moeilijk om  de betekenis van een bepaalde ruimte te begrijpen.

Auteur: Myrthe Princen 

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle