TERM DATABASE

Inferieure pariëtale cortex

Last update: september 17, 2022
l
By BrainMatters

Samenvatting

De inferieure parietaalkwab lijkt gedeeltelijk specifiek voor mensen te zijn. Er vinden veel ruimtelijke processen plaats, zoals het begrijpen hoe objecten die je ziet zich in de ruimte tot elkaar verhouden. Maar ook hieraan gerelateerde zaken, zoals rekenen, of ruimtelijke aandacht, worden gedeeltelijk verwerkt in de inferieure parietaalkwab. Schade aan dit gebied kan leiden tot maar half leeggegeten borden!

Functie

Dit gebied bestaat uit de supramarginale gyrus en de angularaire gyrus. Het lijkt er op dat de supramarginale gyrus (het ‘voorste’ gedeelte) niet echt overeenkomt met een vergelijkbaar gebiedje bij dieren. Dat maakt het interessant, want wellicht vinden hier typisch menselijke processen plaats! Een suggestie is dat dit gebiedje ooit geëvolueerd is voor het gebruik van gereedschap, maar dat weten we niet zeker. De angular gyrus is betrokken bijvoorbeeld bij rekenen. Recent onderzoek (Cohen-Kadosh, Current Biology, 2011) toonde aan dat stimulatie van de angular gyrus tijdens het leren van wiskundige symbolen leidde tot betere ‘wiskundige’ prestaties met die symbolen achteraf.

Locatie

Deze hersengebieden zitten vlak achter de primaire sensori-motor cortex, meteen na de grote central gyrus. Helemaal aan de bovenkant van het brein is de superieure parietaalkwab. Daar net onder, maar boven de temporaalkwab, zit de inferieure parietaalkwab. Globaal maken deze gebieden nog deel uit van het waar-pad van het visuele systeem, al doen ze nogal wat meer.

Weetje

In dit hersengebied zitten hersencellen die actief zijn als je zelf een handeling uitvoert EN als iemand anders die handeling uitvoert. Deze cellen noemen we dan ook wel spiegelneuronen.

Patiënten

Schade aan de parietaalkwab, vooral in de rechter hersenhelft, leidt soms tot een conditie genoemd ‘neglect’. Mensen met neglect hebben een ruimtelijke aandachtsstoornis: ze negeren structureel alles aan de linkerkant. Dat leidt er soms zelfs toe dat mensen alleen de rechterhelft van hun bord leeg eten!

Auteur: Myrthe Princen

Afbeelding: Marcel Loeffen

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle