TERM DATABASE

Waar-pad

Last update: september 19, 2022
l
By BrainMatters

Samenvatting

Het waar-pad is belangrijk voor het identificeren van locaties van verschillende objecten. Ook de bewegingen van de hand en het eigen lichaam worden door het waar-pad verwerkt. Schade aan dit deel van de visuele cortex kan leiden tot ataxie.

Functie

Het waar pad is belangrijk voor het herkennen van waar objecten staan in de ruimte. Met deze informatie kunnen bewegingen uitgevoerd worden die het lichaam naar het object brengen. Wanneer je bijvoorbeeld een glas water van de tafel wilt pakken, is het wel belangrijk dat je weet hoe ver dat glas van je vandaan staat. Anders gooi je het glas misschien om, of je strekt je arm niet ver genoeg uit. Het waar-pad is hierdoor ook belangrijk voor het detecteren van bewegingen.

Locatie

Dit pad gaat van de occipitale kwab naar de pariëtale kwab, en ligt dus aan de bovenkant van de hersenen. Het waar-pad wordt daarom ook wel het dorsale pad genoemd.

Weetje

In de literatuur wordt er een heel duidelijk onderscheid gemaakt tussen het ventrale (wat) en het dorsale (waar) pad. Dit idee werd voor het eerst opgeschreven en bedacht in 1982, door twee onderzoekers die Ungerleider en Mishkin heten. Recentere onderzoeken hebben echter aangetoond dat deze scheiding misschien wel niet zo makkelijk is als Ungerleider en Mishkin dachten. De twee paden blijken onderling sterk verbonden te zijn en veel informatie uit te wisselen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de onderzoekers van nu soms toch denken dat er maar één visueel pad is, in plaats van twee.

Patiënten

Schade aan het dorsale pad kan leiden tot optische ataxie. Dit is een aandoening waarbij mensen moeite hebben met het pakken van een visueel object. Dit wordt veroorzaakt door een verslechterd beeld van de omgeving, maar ook doordat de bewegingen van de arm niet goed kunnen worden waargenomen. Hierdoor weet de patiënt niet goed dat zijn arm al bij het object is. Ataxie komt ook voor bij schade aan andere delen van de hersenen, zoals het cerebellum. Dit gebied is verantwoordelijk voor de fijne coördinatie van bewegingen. Dit heeft hetzelfde effect als het niet goed kunnen waarnemen van de eigen bewegingen.

Auteur: Myrthe Princen

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle