TERM DATABASE

Angulaire gyrus

Last update: september 13, 2022
l
By BrainMatters

Samenvatting

Dit gebied is betrokken bij functies van taal, rekenen en cognitie. Sommige onderzoekers denken dat het ook betrokken is bij het begrijpen en representeren van metaforen. Schade aan de angular gyrus kan zorgen voor het Gerstmann syndroom.

Functie

Dit gebied heeft verschillende functies, die allemaal te maken hebben met taal, rekenen en cognitie. Er is gevonden dat mensen met een grote BA 39 goed zijn in wiskunde. Dit gebied is namelijk actief bij het exact uitrekenen van bepaalde sommen. Dit gebied helpt hierbij door wiskundige feiten uit het geheugen op te halen, en weer nieuwe kennis op te slaan.

Locatie

BA 39 ligt in de parietaalkwab, en wordt ook wel de angular gyrus genoemd. Dit gebied ligt om het uiteinde van de superieure temporale sulcus heen gevouwen.

Weetje

Sommige onderzoekers denken dat dit gebied belangrijk is voor het begrijpen van metaforen. Andere onderzoekers denken dat hier niets van klopt: deze onderzoekers noemen hier een ander gebied voor, namelijk de somatosensorische cortex. En er zijn onderzoekers die denken dat je metaforen niet kunt toeschrijven aan één hersendeel, maar dat er verschillende gebieden bij betrokken zijn. Weer een voorbeeld van hoeveel er nog te ontdekken is!

Patiënten

Schade aan dit gebied kan zorgen voor de ontwikkeling van het Gerstmann syndroom. Dit syndroom heeft vier belangrijke symptomen, namelijk dysgrafie (moeite met schrijven), dyscalculie (moeite met rekenen), vingeragnosia (moeite met het benoemen van de vingers bij aanrakingen) en links-rechts desoriëntatie.

Auteur: Myrthe Princen

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle