TERM DATABASE

Superieure Temporale Sulcus

Last update: september 18, 2022
l
By BrainMatters

Samenvatting

Dit gebied is betrokken bij het verwerken van stemmen. Het gaat hierbij om het herkennen van stemmen, maar ook het detecteren van emoties in stemmen. BA 22 is bovendien ook betrokken bij het herkennen en verwerken van het geluid van verschillende muziekinstrumenten.

Functie

Dit hersengebied is betrokken bij het verwerken van stemgeluiden. Wanneer je een stem voor het eerst hoort dan is hier veel activiteit. Echter, wanneer je een stem vaak gehoord hebt, dan wordt het gebied steeds minder actief. Dit komt omdat er dan een representatie van de stem is opgeslagen. Dit gebied wordt daarom ook wel voice region of temporal voice area genoemd.

Het gebied reageert ook op verschillende emoties die te horen zijn in de stem. Bij een boze, verdrietige, of blijde toon in de stem, wordt het gebied meer actief, dan wanneer dezelfde stem op neutrale wijze spreekt.

Locatie

BA 22 ligt in superieure temporale gyrus van de hersenen. Het achterste gedeelte van BA 22 is het gebied van Wernicke, dat belangrijk is voor het begrijpen van gesproken taal. 

Weetje

Deze regio in de linker hersenhelft heeft een andere functie dan dezelfde regio in de rechter hersenhelft. In de linker hersenhelft is het gebied betrokken bij het begrijpen en produceren van losse woorden. In de rechter hersenhelft wordt het verschil tussen melodie, toonhoogte en intensiteit van geluiden duidelijk.

Patiënten

Mensen die last hebben van phonagnosia kunnen geen stemmen meer herkennen of ze kunnen twee stemmen niet meer van elkaar onderscheiden. Deze patiënten kunnen wel emotie in een stem herkennen, en deze koppelen aan een bepaalde gezichtsuitdrukking. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat deze mensen ook moeite kunnen hebben met het herkennen van geluiden van bekende instrumenten. Ze kunnen bijvoorbeeld het geluid van een fluit niet onderscheiden van het geluid van een hobo.

Auteur: Myrthe Princen 

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle