Extreme hitte binnenshuis zorgt ook voor verminderde cognitie bij jongeren

Last update: mei 15, 2023
l
Reading time: 2 minutes
l
By Brain Matters

De zomer loopt op zijn einde, en daarmee ook een periode van hittegolven. Vooral ouderen en baby's hebben te lijden onder hoge temperaturen en kunnen sneller uitgeput raken. Eerdere studies hebben het effect van hitte vooral bij dergelijke kwetsbare groepen gemeten, in laboratoria waar de hitte kon worden gecontroleerd. Maar heeft extreme hitte ook gevolgen voor het cognitieve vermogen van jongeren? 

Airco aan/uit
In deze nieuwe studie volgden de onderzoekers 44 jongvolwassenen die woonden in studentenkamers. 24 van deze studenten woonden in relatief nieuwe flats (gebouwd rond 1990) en met een airco; de andere 20 woonden in gebouwen die al meer dan 60 jaar oud waren en die geen airco hadden. De onderzoekers installeerden een apparaat in alle kamers om de temperatuur, CO2, luchtvochtigheid en geluid te meten. Om de invloed op cognitie in een natuurlijke setting te meten, wachtten de onderzoekers tot er een hittegolf was in Boston. De effecten werden gemeten over een periode van 12 dagen: vijf dagen met normale zomerse temperaturen, vijf dagen tijdens een hittegolf en de studie eindigde met twee dagen waarop het buiten afkoelde.

Kleuren benoemen
Deelnemers aan de studie werd gevraagd om op twaalf opeenvolgende dagen verschillende testjes uit te voeren op hun mobiele telefoons: de Stroop-test en simpele rekensommetjes. Bij de Stroop-test krijgen de deelnemers woorden zoals rood of groen te zien, terwijl het woord de corresponderende kleur wel of niet heeft. De opdracht luidt om de afgebeelde kleur zo snel mogelijk te benoemen. Over het algemeen zijn we veel trager om de kleur van het woord te benoemen, wanneer deze níet overeenkomt met de inhoud van het woord.

De resultaten toonden aan dat studenten in gebouwen zonder airco slechter presteerden op beiden testen dan studenten die wel airco hadden. Studenten met airco waren niet alleen sneller, maar ook accurater in hun antwoorden. Verrassend was vooral dat de grootste negatieve impact werd gezien tijdens de twee dagen waarop het buiten afkoelde. Op deze dagen waren de temperaturen buiten weer normaal, maar was de woonkamertemperatuur nog steeds aan de hoge kant.

Dus mocht je tijdens een hittegolf die toets niet halen of je werk slechter doen in een ruimte zonder airco: verwijs dan naar deze studie en eis een goede airco!

Deze studie werd onlangs gepubliceerd in het tijdschrift PLoS Medicine


Auteur: Stefan Jongen (aangepast door Sophie Ruppert)
Orgineel gepubliceerd op Brainmatters: 18 juni, 2018

Related Posts
Check onze database
Alles wat je wilt weten over het brein op één plek. 
DATABASE
Related posts:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle