Love on the brain

Last update: mei 15, 2023
l
Reading time: 2 minutes
l
By Brain Matters

Als we het hebben over nieuwe indrukken, is liefde een onderwerp dat niet onbesproken mag blijven. Wat gebeurt er in onze hersenen wanneer we een potentiële partner voor het eerst zien?

Hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen.
Laat me de scène zetten: Je loopt op straat, opeens zie je iemand die je aandacht trekt… Waar kijken we eigenlijk naar, en wat betekent dit? Uit een onderzoek naar oogbewegingen blijkt dat we eerder naar iemands hoofd en borst kijken als we proberen in te schatten of hij/zij een potentiële partner kan worden. Meer oogbewegingen in die gebieden wijzen namelijk op het hebben van een grotere belangstelling voor die persoon als partner. Aan de andere kant kijken we meer naar iemands benen en voeten als we ons afvragen of iemand een goede vriend zou kunnen worden. Hier duidt meer oogbeweging in de voet- en beengebieden op een grotere belangstelling voor het vormen van een vriendschap. Dus, de volgende keer dat je iemand lang naar je benen en voeten ziet staren, weet je dit teken te herkennen en maak je een vriend! Alle gekheid op een stokje, het gaat uiteindelijk allemaal om een kleine verandering in de verhouding van waar we naar kijken, maar ik denk dat het best interessant is om over dit onderscheid te weten.

Zijn eerste indrukken belangrijk voor het lange termijn potentieel van relaties?
We zijn nu in de volgende fase, een nieuwe liefde is net ontstaan tussen jou en je partner. Maar hoe weten we of dit voor altijd zal blijven? Misschien kunnen we hier inzicht in krijgen middels het kijken naar de hersenactiviteit die hiermee geassocieerd is… Een studie onderzocht fMRI hersenactiviteit bij prille liefde en na 40 maanden. En wat blijkt, er was een verschil in initiële hersenactiviteit tussen degenen die na 40 maanden nog bij elkaar waren en degenen die dat niet meer waren. Hoewel de gegevens van deze studie slechts een eerste aanwijzing zijn, lijkt het erop dat een toename van de activiteit in de frontale kwab (betrokken bij onder andere beloningsfuncties) dient als voorspeller voor hoe sterk een relatie is en of deze stand zal houden. Wanneer de frontale kwab van je nieuwe partner dus een verminderde activiteit vertoont, is het misschien beter om de benen te nemen!

Hoe berekent ons brein of we geïnteresseerd zijn in iemand als potentiële partner of niet?
Op basis van de informatie uit de vorige alinea’s is al duidelijk geworden dat de rol van oogbewegingen bij eerste indrukken belangrijk zijn en dat hersenactiviteit van de frontale kwab een indicatie kan zijn voor het potentieel van een nieuwe relatie. Maar wat gebeurt er in onze hersenen als we iemand zien en we ook daadwerkelijk gaan berekenen of we diegene leuk vinden of niet? Volgens de neural common currency (neurale gelijkwaardige valuta) hypothese zijn de hersengebieden die verband houden met het maken van keuzes hetzelfde, ongeacht het soort keuze. Dus of we nu keuzes maken over of we met iemand daten, of dat we een nieuwe telefoon kopen, hetzelfde neurale netwerk speelt een rol. fMRI-gegevens ondersteunen deze hypothese, en wijzen op de ventromediale prefrontale cortex en de orbitofrontale cortex sleutelgebieden zijn voor het maken van dit type beslissingen.

Auteur: Kobus Lampe

Related Posts
Check onze database
Alles wat je wilt weten over het brein op één plek. 
DATABASE
Related posts:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle