TERM DATABASE

Middelste temporale gyrus

Last update: september 17, 2022
l
By BrainMatters

Samenvatting

Dit gebied is betrokken bij ophalen van de betekenis van woorden. Het gebied is ook belangrijk bij andere aspecten van taal, zoals het nazeggen van zinnen, het vormen van zinnen en het koppelen van woorden aan de hand van hun betekenis.

Functie

Dit gebied is betrokken bij het ophalen van de betekenis van woorden tijdens het lezen. Het gebied wordt actief bij een aantal verschillende taken. Hieronder zit een taak waarbij geprobeerd moet worden om de betekenis van een woord te achterhalen. Maar ook taken die beroep doen op het herkennen van semantische relaties vereisen activiteit in dit hersengebied. Bij een dergelijke taak moet je proberen om woorden aan elkaar te koppelen op basis van hun betekenis.

Locatie

BA 21 ligt in de temporaalkwab, boven BA 20 en onder BA 40 en BA 41. Het gebied wordt ook wel het middelste temporele gyrus genoemd.

Weetje

Dit gebied is ook betrokken bij het vormen van zinnen en ophalen van woorden met een bepaalde betekenis. Je kunt dit onderzoeken door te vragen naar een specifiek woord, door eigenschappen van het woord op te noemen. Je kunt denken aan ‘hoe noem je een glazen pot waar je bloemen in stopt?’.

Patiënten

Schade aan de middelste temporele gyrus kan leiden tot conductieafasie. Dit is een stoornis waarbij moeilijkheden ontstaan bij het nazeggen van woorden en zinnen. De patiënt is hierbij wel in staat om zich uit te drukken en zinnen te begrijpen. Wel komt het voor dat de patiënt moeite heeft met het vinden van woorden, of letters en lettergrepen van woorden door elkaar gooit.

Auteur: Myrthe Princen

Afbeelding: Marcel Loeffen

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle