TERM DATABASE

ECoG

Last update: september 16, 2022
l
By BrainMatters

Electrocorticography (ECoG), ook wel intracranial EEG (iEEG) genoemd, is een methode om hersenactiviteit te meten. Deze methode wordt enkel gebruikt bij personen waarbij voor operatiedoeleinden de schedel geopend is. Elektroden worden direct op de cortex geplaatst. ECoG is dus invasief, maar heeft een betere spatiële resolutie dan EEG en MEG.

ECoG ontstond in de jaren ’50, en wordt gebruikt bij de behandeling van epilepsie. In gevallen van zeer ernstige epilepsie wordt soms besloten om een hersenoperatie uit te voeren. De patiënt wordt geopereerd en de ECoG-elektroden worden op de cortex geplaatst. Met behulp van de ECoG-metingen wordt vervolgens de bron van de aanval gevonden. Daarna wordt dit stukje cortex operatief verwijderd en zijn patiënten vaak vrij van aanvallen.

Nadat een ECoG-rooster van elektroden geplaatst is, kan het enkele dagen duren voordat genoeg metingen gedaan zijn en het rooster verwijderd kan worden. In deze tijd heeft de patiënt niets te doen en wetenschappers maken van deze tijd gebruik door de patiënt allerlei experimenten te laten doen. Op deze manier kunnen zeer waardevolle metingen verzameld worden, met superieure temporele resolutie (milliseconden) en een redelijke spatiële resolutie (ongeveer 1 vierkante centimer).

Auteur: Michelle Moerel

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle