TERM DATABASE

Dorsolaterale prefrontale cortex

Last update: september 15, 2022
l
By BrainMatters

Samenvatting

Deze gebieden noemen we samen de dorsolaterale prefrontale cortex. Ze zijn betrokken bij werkgeheugen, aandacht, zelfcontrole en het vertellen van leugens of waarheid. Schade kan leiden tot het disexecutief syndroom.

Functie

Deze gebieden spelen een rol bij allerlei executieve functies, zoals het vasthouden van aandacht en bij het werkgeheugen. Het werkgeheugen is bijvoorbeeld het in gedachten houden van een telefoonnummer: niet altijd makkelijk. Hier moet wel bij gezegd worden dat deze gebieden niet alleen verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van dit soort handelingen. Er moet altijd sprake zijn van interactie met andere corticale en subcorticale structuren. Het is dus eigenlijk een beetje een organiserend hersengebied: de executive director.

Locatie

BA 9 en BA 46 liggen naast elkaar aan het oppervlakte van de frontale cortex. Samen vormen ze de dorsolaterale prefrontale cortex.

Weetje

Deze hersengebieden worden ook wel geassocieerd met misleiding, en het vertellen van leugens. Van nature hebben mensen de neiging om de waarheid te vertellen, maar deze neiging kan onderdrukt worden, mede dankzij activiteit in deze hersengebieden zo lijkt het. Als dit hersengebied tijdelijk uitgeschakeld wordt zou het wel eens moeilijk kunnen worden om nog leugens te vertellen.

Patiënten

Bij beschadigingen aan deze regiokan het disexecutief syndroom ontstaan. Dit is een verzameling van cognitieve, gedragsmatige en emotionele problemen, die vaak samen voorkomen. Voorbeelden van cognitieve symptomen zijn een slechter werkgeheugen en slechter korte-termijn geheugen. Dit gaat samen met een kortere aandachtspanne, en deze mensen zijn dan snel afgeleid. Op emotioneel aspect hebben deze mensen vaak moeite met het onderdrukken van emoties zoals boosheid of agressie, wat normale sociale contacten bemoeilijkt. Wat gedrag betreft blijven deze mensen vaak hangen in één bepaalde handeling, bijvoorbeeld tijdens een testje het blijven opnoemen van dierennamen terwijl er eigenlijk al overgegaan is op het opnoemen van kleuren.

Auteur: Myrthe Princen

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle