Baby’s ruiken de angst van hun moeder

Last update: mei 15, 2023
l
Reading time: 2 minutes
l
By Brain Matters

Als je moeder bang is voor spinnen dan is er een grote kans dat jij dit ook bent. We weten al uit eerder onderzoek dat de angsten van ouders op verschillende manieren worden overgedragen op hun kinderen. Dit gebeurt via de genen, maar ook via het gedrag dat ouders laten zien aan hun kinderen. In een onderzoek met ratten is aangetoond dat geur hierbij ook een rol speelt. Baby’s kunnen aan de geur van hun angstige moeder ruiken of hun moeder bang is. Hierdoor wordt de angst van moeder op kind al in een heel vroeg stadium van de ontwikkeling overgedragen.

In een eerdere studie is de relatie tussen geur van de moeder en angst bij de kinderen al aangetoond. Hierbij werd ratten geleerd om bang te zijn voor de geur van pepermunt, door ze deze geur te laten ruiken en ze tegelijkertijd milde elektrische schokjes te geven. Dit alles werd gedaan voordat de ratten zwanger waren. Nadat de kleine ratjes geboren waren, lieten de onderzoekers de moeders weer de pepermunt-geur ruiken zonder de schokjes, om de angstreactie op te wekken. De moeders gaven een geur af waardoor de baby’s leerden om bang te zijn voor de geur van pepermunt. In het onderzoek werd ook een controleconditie gebruikt van ratten die niet bang waren gemaakt voor de pepermunt-geur.

In een vervolgonderzoek hebben de Amerikaanse wetenschappers een specifiek hersengebied ontdekt dat een rol speelt bij deze overdracht van angst op zeer jonge leeftijd. De onderzoekers hebben zich hierbij gericht op de laterale amygdala, een gebied betrokken bij het leren van angst. De wetenschappers gaven sommige ratjes een stofje dat de activiteit in de amygdala blokkeerde. Deze ratjes leerden niet om bang te zijn voor de pepermuntgeur. Dit toont dus aan dat de amygdala betrokken is bij deze overdracht.

Wat deze bevinding zo interessant maakt, is dat baby’s op zo’n jonge leeftijd nog niet kunnen leren op basis van hun eigen ervaringen, maar blijkbaar wel op basis van de ervaringen van hun moeder. Deze resultaten bieden een nieuw perspectief op de vraag hoe moeders hun angst kunnen overdragen op hun kinderen. Dit kan bijdragen aan het bedenken van nieuwe therapeutische behandelingen. De vraag is nu alleen, speelt geur ook een rol bij dit proces in mensen? Of is deze manier van het overnemen van angst alleen mogelijk bij ratten?

Dit artikel is een eerder gepubliceerd brainmatters artikel geschreven door Lorraine Fliek (14-8-14)

Referentie:

Debiec, J., & Sullivan, R. M. (2014). Intergenerational transmission of emotional trauma through amygdala-dependent mother-to-infant transfer of specific fear. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America111(33), 12222–12227. https://doi.org/10.1073/pnas.1316740111

Related Posts
Check onze database
Alles wat je wilt weten over het brein op één plek. 
DATABASE
Related posts:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle