Afleren om opnieuw te leren: Hoe psychedelica depressie verstoren

Last update: mei 15, 2023
l
Reading time: 3 minutes
l
By Brain Matters

Heb je ooit geprobeerd om aan de linkerkant van de weg te rijden terwijl je gewoonlijk rechts rijdt? Of een poging gedaan om  het nieuwe telefoonnummer van een vriend uit je hoofd te leren, maar bleef je je het oude nummer herinneren? Je kunt per ongeluk op de verkeerde rijstrook terechtkomen of de nummers door elkaar halen. Dit wordt proactieve interferentie  genoemd, en het gebeurt wanneer je vermogen om nieuwe informatie te leren wordt gehinderd door de oude informatie.

Bij leren kan afleren net zo belangrijk zijn. Men heeft ontdekt dat psychedelica een mogelijk middel is om dit proces te katalyseren. Je hebt misschien weleens gehoord van psychedelica zoals LSD en psilocybine in de context van recreatief gebruik, maar deze krachtige psychoactieve verbindingen kunnen ook helpen bij de behandeling van psychische aandoeningen, zoals therapieresistente depressie.

Depressie wordt vaak gekenmerkt door een zichzelf versterkend gedachtepatroon, genaamd ruminatie, waarbij negatieve gedachten en gevoelens zich steeds herhalen en telkens meer ingesleten raken. Door het herhaaldelijk activeren van dit negatieve circuit worden deze denkprocessen een standaardinstelling, of zoals we weten van neuroplasticiteit, neuronen die samen actief worden verbinden zich met elkaar. Deze herkauwende gedachten kunnen efficiënt geactiveerd worden, maar nutteloos.

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een mogelijke behandeling om negatieve gedachtenprocessen zoals piekeren te verlichten. Door middel van CGT kan iemand leren om bepaalde gedachten en gedragingen te identificeren en aan te vechten. Maar in sommige gevallen is dat niet altijd genoeg, en slagen patiënten er niet in remissie te bereiken. Hier komen psychedelica (mogelijk) om de hoek kijken.

Psychedelica kunnen een mentale omgeving opwekken die bevorderlijk is voor het afleren van negatieve denkpatronen door één belangrijke factor te introduceren: entropie. In de natuurkunde is entropie een maat voor de mate van wanorde of willekeur in een systeem. In de context van neurodynamica verwijst entropie naar de mate van willekeur of onvoorspelbaarheid in de activiteit van neuronale netwerken.

Maar wat zijn die neuronale netwerken, en waarom zijn ze belangrijk? Neurale netwerken zijn onderling verbonden groepen neuronen die samenwerken om specifieke hersenfuncties uit te voeren. Je kunt je de connectiviteit tussen deze netwerken voorstellen als paden op een skipiste. Een gezond brein heeft veel skipaden om uit te kiezen, die verspreid en willekeurig zijn. Maar in een depressief brein zijn de paden beperkt en diep door herhaald gebruik, waardoor ze moeilijk te veranderen zijn. Psychedelica zijn als verse sneeuw op deze paden, waardoor je gemakkelijker toegang krijgt tot nieuwe pistes. De willekeur van deze paden weerspiegelt het vermogen van de hersenen om verschillende functionele netwerken in evenwicht te brengen en toegang te krijgen tot verschillende denk- en emotie modi. Dit is ideaal voor een gezonde emotionele verwerking, maar misschien niet zozeer voor het skiën.

Samengevat, de connectiviteit tussen hersennetwerken is vaak verstoord bij depressie, vooral de connectiviteit die betrokken is bij emotionele regulatie en verwerking van beloning. Als gevolg daarvan kunnen personen met een depressie een verminderde entropie of willekeur hebben in bepaalde hersengebieden, wat een verminderd vermogen tot cognitieve flexibiliteit en aanpassing veroorzaakt. Het bevorderen van corticale entropie via psychedelica met een combinatie van CGT kan het rigide denken verstoren, wat leidt tot emotionele bevrijding en een algeheel groter welzijn.

In dit geval kan het afleren van negatieve oude denkpatronen net zo belangrijk zijn, zo niet belangrijker, dan het aanleren van nieuwe denkpatronen. Hoewel psychedelica je misschien niet helpen om het oude telefoonnummer van je vriend te vergeten, bieden ze een hoopvolle nieuwe weg voor de behandeling van geestelijke ziekten en geven ze nieuwe inzichten in hoe we ons voelen, denken en gedragen. 

Auteur: Jenelle Rofe

Referenties:

  • Carhart-Harris, Robin L, and Guy M Goodwin. “The Therapeutic Potential of Psychedelic Drugs: Past, Present, and Future.” Neuropsychopharmacology, vol. 42, no. 11, 2017, pp. 2105–2113., https://doi.org/10.1038/npp.2017.84.
  • Carhart-Harris, Robin L., et al. “The Entropic Brain: A Theory of Conscious States Informed by Neuroimaging Research with Psychedelic Drugs.” Frontiers in Human Neuroscience, vol. 8, 2014, .
  • Nejad, Ayna Baladi, et al. “Self-Referential Processing, Rumination, and Cortical Midline Structures in Major Depression.” Frontiers in Human Neuroscience, vol. 7, 2013, https://doi.org/10.3389/fnhum.2013.00666.
  • Van der Kolk, B. A. (2015). The body keeps the score: Mind, brain and body in the transformation of trauma. Penguin Books.

Beeldbronnen:

Related Posts
Check onze database
Alles wat je wilt weten over het brein op één plek. 
DATABASE
Related posts:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle