TERM DATABASE

Serotonine

Last update: september 18, 2022
l
By BrainMatters

Serotonine is een stimulerende neurotransmitter die betrokken is bij verschillende alledaagse functies, zoals bijvoorbeeld slaap en emotie. Daarnaast is serotonine belangrijk voor het verwerken van pijnprikkels. Serotonine is een neurotransmitter dat niet afbreekt wanneer het gebruikt is in de synaptische spleet. In plaats daarvan wordt de stof terug opgenomen in de presynaptische cel. Dit proces wordt ‘re-uptake’ van de neurotransmitter genoemd.

Serotonine wordt gevormd uit een stofje dat tryptofaan wordt genoemd. Dit is een stof die de bloed-brein barrière kan doorkruisen door te concurreren met andere aminozuren. Vanwege dit mechanisme is het mogelijk om er door middel van eten voor te zorgen dat er meer of minder serotonine wordt gemaakt in de hersenen.

Depressie wordt vaak geassocieerd met een te laag serotonine-level in de hersenen. De medicijnen die om deze reden tegen depressie worden toegepast zijn stoffen die de heropname van serotonine tegengaan. Hierdoor blijft serotonine langer in de synaptische spleet, waardoor de werking van serotonine langer doorgaat.

Een andere functie die gepaard gaat met serotonine is agressie. Wanneer er weinig serotonine wordt vrijgelaten door de hersenen kan dit namelijk samengaan met agressiviteit. Het verband dat hierbij gevonden wordt is helaas niet zo groot dat we agressief gedrag kunnen voorspellen aan de hand van de hoeveelheid serotonine in de hersenen, of andersom.

Auteur: Myrthe Princen 

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle