TERM DATABASE

FEF

Last update: september 16, 2022
l
By BrainMatters

Samenvatting

Frontal Eye Field (FEF) is verantwoordelijk voor het aansturen van je ogen wanneer je een bewegend object volgt, of een nieuw fixatiepunt zoekt.

Functie

FEF is betrokken bij visuele aandacht en bij het bewegen van je ogen. Het gaat hierbij om twee verschillende soorten oogbewegingen. De eerste soort bestaat uit het volgen van bewegende beelden of objecten. De tweede soort oogbewegingen zijn de vrijwillige bewegingen om een nieuw fixatiepunt te vinden. Deze bewegingen vinden plaats tijdens bijvoorbeeld het lezen van een boek of het bekijken van een foto.

Locatie

De FEF is onderdeel van de premotor area (PMA). Dit is een onderdeel van Brodmann area 8 en bevindt zich tussen de primaire motor cortex en de prefrontale cortex. De FEF werkt samen met de supplementary eye fields (SEF), de intraparietal sulcus (IPS) en de superior colliculus (SC).

Weetje

De FEF heeft een topografische indeling. Hiermee wordt bedoeld dat de representaties zijn geordend volgens een retinotopische map. Het betekent dat gebieden die dicht bij elkaar liggen op de retina (de achterkant van het oog) ook dicht bij elkaar gerepresenteerd zijn in de hersenen.

Patiënten

Bij schade aan de FEF kunnen de ogen niet meer aangestuurd worden tot snelle bewegingen. Het scannen van de omgeving gaat dan langzamer, lezen gaat langzamer en het is moeilijk om een bewegend object te volgen.

Auteur: Myrthe Princen

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle