TERM DATABASE

Anterieure inferotemporale cortex

Last update: september 13, 2022
l
By BrainMatters

Samenvatting

Het voorste uiteinde van de temporaalkwab wordt ook wel de anterieure inferiotemporaalkwab genoemd, afgekort de aIT-kwab. Dit gebied speelt een belangrijke rol bij zogeheten semantische herinneringen. Het functioneert als een soort verzamelcentrum van verschillende soorten kennis over objecten en concepten.

Functie

Als je een karbonaadje op je bord hebt liggen, weet je dat het ‘karbonade’ heet. Misschien weet je ook van welk dier het afkomstig is, hoe het smaakt, hoe het voelt in je mond. Je weet dat je het moet eten, en ook dat dat met mes en vork moet gebeuren. Al deze verschillende soorten informatie zitten op verschillende plaatsen in het brein opgeslagen, en het is de aIT-kwab die al deze informatie als het ware verzamelt als dit nodig is.

Locatie

De temporaalkwab is het stuk van de hersenen dat als het ware aan de beide zijkanten van het brein zit, achter de oren. Helemaal aan het voorste uiterste van deze kwab zit de anterieure inferiotemporaalkwab, in het verlengde van de superieure temporele gyrus en de middel temporele gyrus. Het bestaat uit ongeveer zeven verschillende subgebieden die ook in apenbreinen te vinden zijn. Er is echter één subgebied, ‘TG’ genaamd, dat alleen bij mensen bestaat.

Weetje

De aIT-kwab is meestal een van de eerste gebieden die aangetast raken tijdens de ontwikkeling van Alzheimer. Dit verklaart waarom mensen die in een vroeg stadium van Alzheimer verkeren soms specifieke geheugenproblemen hebben.

Patiënten

Patiënten met schade aan dit hersengebied hebben vaak last van een aandoening die semantische amnesie wordt genoemd. Als zij gevraagd worden om bijvoorbeeld een plaatje van een zebra te benoemen, kunnen ze vaak wel aangeven dat het een paard is. Het benoemen van het plaatje vereist weinig semantische kennis over een object. Maar vervolgens vragen ze zich wel af waarom die paarden van die gekke strepen hebben en waarvoor ze zijn. Ook hebben deze patiënten problemen om te raden welk dier bedoeld wordt met ‘een Afrikaans dier met zwart-witte strepen’. Dit vereist namelijk toegang tot semantische herinneringen.

Auteur: Myrthe Princen

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle