TERM DATABASE

Somatosensorische Associatiecortex

Last update: september 18, 2022
l
By BrainMatters

Samenvatting

Dit is een gebied dat betrokken is bij het herkennen van voorwerpen op basis van informatie uit de tastzintuigen. Het gebied ligt in de pariëtale cortex, en schade aan het gebied kan leiden tot tactiele agnosia. BA 5 wordt soms ook geassocieerd met taal en praten.

Functie

Dit gebied wordt ook wel de somatosensorische associatie cortex genoemd, en is zoals de naam al doet vermoeden betrokken bij somatosensorische associaties. Dit betekent dat het gebied betrokken is bij het herkennen van bepaalde aanrakingen, en het koppelen van deze aanrakingen aan eerdere ervaringen. Het gebied wordt waarschijnlijk alleen actief bij unimodale sensorische stimulatie, wat wil zeggen dat het gebied alleen reageert op informatie van het tastzintuig.

Locatie

BA 5 bevindt zich in de parietale cortex. Het ligt direct achter de primaire somatosensorische gebieden (BA 1, 2 en 3) en direct voor BA 7.

Weetje

Dit hersengebied is volgens sommige onderzoeken ook betrokken bij taalprocessen. Deze onderzoeken hebben gevonden dat het spreken van een tweede taal meer activiteit opwekt in dit gebiedje dan het spreken van de moedertaal 

Patiënten

Beschadigingen aan dit hersengebied worden geassocieerd met tactiele agnosia. Met deze aandoening is het moeilijker om objecten te herkennen en benoemen wanneer je alleen gebruik kunt maken van tast. Bijvoorbeeld wordt het lastig om grootte en vorm, of structuur en textuur van objecten te herkennen, zaken die nodig zijn om een object te kunnen identificeren op tast.

Auteur: Myrthe Princen 

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle