TERM DATABASE

Retrospleniale cortex

Last update: september 18, 2022
l
By BrainMatters

Samenvatting
Dit gebied is betrokken bij het episodisch korte termijn geheugen. Het gaat hierbij dus om herinneringen aan autobiografische gebeurtenissen. Bij mensen met Alzheimer gaan deze gebieden kapot, en dit zorgt voor anterograde amnesie. Dit is het onvermogen om nieuwe episodische herinneringen te vormen.

Functie
Brodmann Area 26, 29 en 30 worden samen ook wel de retrospleniale cortex genoemd. Het gebied is betrokken bij het ophalen van episodische informatie. Het gaat hierbij dus om autobiografische herinneringen. In deze herinneringen bevinden zich tijden, plaatsen en emoties, maar geen kennis van feiten.

Brodmann Area 27 ligt niet in de cingulate cortex, maar is ook betrokken bij het episodisch geheugen.

Locatie
De retrospleniale cortex is onderdeel van de cingulate cortex. De cingulate cortex is een gebied in het midden van de hersenen en vormt het onderste gedeelte van de cortex. Vanuit hier zijn verschillende connecties met de thalamus en de hippocampus 

Weetje
Bij mensen met Alzheimer is Brodmann Area 27 één van de eerste gebieden waar neuronen verloren gaan. Dit zorgt ervoor dat deze mensen moeite hebben met het korte termijn geheugen. Het lange termijn geheugen wordt hierbij niet aangetast. Dit is ook de reden waarom mensen met Alzheimer vaak terug gaan in het verleden en veel dingen vertellen uit hun kindertijd.

Patiënten
Schade aan dit gebied is één van de vele oorzaken voor anterograde amnesie. Dit is het onvermogen om nieuwe herinneringen te vormen. Patiënten met deze aandoening hebben dus nog wel herinneringen van een lange tijd geleden, maar kunnen geen nieuwe dingen meer opslaan. Er zijn erge en minder erge vormen van anterograde amnesie. Zo zijn er mensen die helemaal niets meer kunnen opslaan na een ongeluk waarbij de retrospleniale cortex beschadigd is. Andere mensen hebben slechts last van vergeetachtigheid.

Auteur: Myrthe Princen 

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle