TERM DATABASE

Posterieure pariëtale cortex

Last update: september 17, 2022
l
By BrainMatters

Samenvatting

De PPC is betrokken bij het plannen van bewegingen. Hiervoor wordt informatie uit verschillende sensorische gebieden gecombineerd om een idee te krijgen van de positie van het lichaam ten opzichte van andere objecten in de omgeving.

Functie

Dit gebied speelt een belangrijke rol bij het plannen van bewegingen. Om een beweging goed uit te kunnen voeren moet het lichaam kennis hebben van zijn eigen positie, en van de objecten in de ruimte waar het lichaam zich bevindt. Zonder deze kennis is het moeilijk om het evenwicht te behouden, of loop je tegen allerlei objecten aan.

De PPC is opgedeeld in kleine gebieden, waarbij elk gebied gespecialiseerd is in een specifieke beweging. Er is bijvoorbeeld een stukje dat gespecialiseerd is in het bewegen van de ogen van links naar rechts, en een ander stukje dat verantwoordelijk is voor het strekken van een arm.

Locatie

Dit gebied is een onderdeel van Brodmann Area 7, en ligt direct achter de primaire somatosensorische cortex.

Weetje

Dit gebied krijgt input van drie verschillende sensorische systemen, het visuele systeem, het auditieve systeem, en het somatosensorische systeem. Deze verschillende systemen worden samengevoegd om een goed beeld te krijgen van hoe het lichaam zich verhoudt tot de andere objecten in de kamer. De meeste output van de PPC gaat naar gebieden van de motorische cortex. De motorische cortex is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de geplande bewegingen.

Patiënten

Schade aan dit gebied kan tot heel veel verschillende problemen leiden, zoals problemen bij het oppakken van voorwerpen of het controleren van oogbewegingen. In zeer ernstige gevallen kan schade aan dit hersengebied zorgen voor apraxia of hemispatieel neglect. Apraxia is een afwijking waarbij het moeilijk is om geplande bewegingen uit te voeren. Dit kan voorkomen in verschillende vormen, bij verschillende soorten bewegingen. Een voorbeeld hiervan is ideational apraxia, waarbij het uitvoeren van verschillende taken in de goede volgorde bemoeilijkt is. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan mensen die hun pyjama aantrekken voor ze hun kleren hebben uitgetrokken. Hemispatieel neglect is een stoornis waarbij er slechts aandacht wordt geschonken aan één gedeelte van het visuele veld. Deze mensen kunnen wel alle visuele stimuli waarnemen, maar dit wordt niet verder verwerkt en onthouden. Hemispatieel neglect komt bijvoorbeeld tot uiting bij het tekenen van een huis, mensen die hier last van hebben tekenen slechts één helft van het huis.

Auteur: Myrthe Princen

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle