TERM DATABASE

Posterieure cingulate cortex

Last update: september 17, 2022
l
By BrainMatters

Samenvatting
Dit gebied is betrokken bij auditieve associaties en het aanpassen van gedrag naar aanleiding van een dynamische omgeving. Het gebied is ook geassocieerd met woorden met een negatieve of positieve lading, episodisch geheugen en pijn.

Functie
De precieze functie van dit gebied is nog onduidelijk. In sommige onderzoeken wordt het gebied in verband gebracht met het maken van associaties. Het gaat hierbij vooral om auditieve associaties, en dus auditief geheugen.Andere onderzoekers hebben dit hersengebied geassocieerd met het aanpassen van gedrag naar aanleiding van de dynamische wereld waarin we leven. De activiteit in dit gebied wordt hoger tijdens leren, herinneren en toewijding geven aan een taak. Er wordt gedacht dat deze processen ten grondslag liggen aan het detecteren van veranderingen in de omgeving, en het aanpassen van het gedrag naar aanleiding hiervan. Soms wordt het gebied zelfs gerelateerd aan ons bewustzijn.

Al met al is dit gebied een voorbeeld van hoe we nog niet alles van het brein begrijpen: meer onderzoek is nodig! We weten nog niet precies wat dit gebied doet. 

Locatie
BA 31 is onderdeel van de posterieure cingulate cortex, dus het achterste gedeelte van de cingulate cortex. Het gebied krijgt inputs van de thalamus, en de hippocampus.

Weetje
Dit gebied wordt ook actief bij de presentatie van emotionele stimuli, vooral emotioneel geladen woorden. Vergeleken met de aanbieding van neutrale woorden, wordt het gebied vooral actief bij hele plezierige woorden of hele onplezierige woorden.

Patiënten
Schade aan dit gebied kan ervoor zorgen dat problemen ontstaan met verbaal en auditief geheugen. Er is ook een patiënt beschreven die na schade aan BA 31 opeens van haar nicotineverslaving af was.

Auteur: Myrthe Princen 

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle