TERM DATABASE

Inferieure temporale gyrus

Last update: september 17, 2022
l
By BrainMatters

Samenvatting

Dit is een gebied dat helpt bij het categoriseren van objecten. Er is ook een aanwijzing dat dit gebied betrokken is bij creativiteit.

Functie

Dit gebied speelt een rol in hogere visuele processen, en ook bij het herkennen van objecten uit het geheugen. Een vogelaar zal als hij de tuin inkijkt misschien zeggen ‘kijk, daar zit een kraai, een roodborstje en een huismus’. Een kind daarentegen zal waarschijnlijk zeggen ‘kijk, vogeltjes’. Cellen in dit hersengebied zijn verantwoordelijk voor het representeren van objecten, die de herkenning door de vogelaar mogelijk maken. Deze neuronen zijn extra gevoelig voor de eigenschappen waarmee de verschillende vogels van elkaar te onderscheiden zijn.

Locatie

BA 20 bevindt zich in de temporele cortex, en wordt ook wel de inferieure temporale gyrus genoemd.

Weetje

Er is een verband gevonden tussen creativiteit en activiteit in dit gebied. Bij dit onderzoek werden creatieve mensen (kunstenaars, onderzoekers, techneuten, filosofen, etc.) vergeleken met mensen die gemiddeld scoorden op een taak voor creativiteit. In verschillende hersengebieden werd een verhoogde activiteit gevonden bij creatieve mensen, en BA 20 is één van deze gebieden.

Patiënten

Schade aan BA 20 en BA 21 kan leiden tot Anomia. Dit is een specifieke vorm van afasie (brede term voor spraakproblemen), waarbij het moeilijk is om op bepaalde woorden te komen. In het geval van schade aan BA 20 is het moeilijk om objecten in een bepaalde categorie te plaatsen. De persoon weet vaak wel dat een appel en een banaan allebei fruit zijn, en dat je deze op kunt eten, maar hij of zij kan dit niet benoemen.

Auteur: Myrthe Princen

Afbeelding: Marcel Loeffen

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle