TERM DATABASE

Anterieure cingulate cortex

Last update: september 13, 2022
l
By BrainMatters

Samenvatting

Dit gebied is betrokken bij verschillende cognitieve functies, maar vooral bij taken waar cognitieve conflicten overwonnen moeten worden. Dit gebied is ook betrokken bij aandacht, en keuzes maken.

Functie

Dit gebied wordt geassocieerd met verschillende cognitieve functies, zoals aanpassen aan beloningen, beslissingen maken, empathie en emotie. BA 32 is onder andere betrokken bij het detecteren van fouten. Het gebied wordt dus actief op het moment dat je merkt dat je een fout hebt gemaakt in een taak waar je bijvoorbeeld heel snel moet antwoorden.

Een typische manier om de cingulate cortex te activeren is door het uitvoeren van een taak waarin een fout opgewekt wordt. Je kunt hierbij denken aan de Stroop taak, waarbij je de kleur van de inkt van woorden moet noemen, in plaats van de woorden zelf. Bij deze taak vind een conflict plaats tussen de leesvaardigheden en de pogingen om de kleur van de inkt te benoemen.

Locatie

BA 32 is onderdeel van de dorsale anterieure cingulate cortex. Dit is het voorste deel van de cingulate cortex, een gebied dat gevouwen is rondom het corpus callosum.

Weetje

Rond de Amerikaanse verkiezingen van 2008 was er veel te doen rond een onderzoek in Londen, dat een een relatie rapporteerde tussen de grootte van BA 32 en politieke oriëntatie. Hoe groter BA 32, hoe linkser de politieke voorkeur van een persoon zou zijn. Zonder in te gaan op dit specifieke onderzoek is het raadzaam voorzichtig om te springen met dit soort resultaten: één onderzoek maakt nog geen waarheid.

Patiënten

Schade aan dit gebied wordt geassocieerd met een heleboel verschillende symptomen, waaronder geen fouten kunnen detecteren, onaandachtig zijn en moeite met conflict taken zoals de Stroop taak. Mensen met de aandachtsstoornis ADHD vertonen ook minder activiteit in dit hersengebied tijdens het uitvoeren van cognitieve taken.

Auteur: Myrthe Princen

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle