Meditatie tegen depressie

Last update: mei 15, 2023
l
Reading time: 2 minutes
l
By Brain Matters

Een op ademhaling gebaseerde meditatietechniek helpt mensen met ernstige depressie bij wie zelfs medicatie geen effect heeft, blijkt uit een nieuwe studie.

Ruim de helft van de mensen die antidepressiva slikt voelt geen volledige verbetering in hun stemming. Precies om die reden worden er verschillende andere strategieën geprobeerd om depressie te bestrijden. Zo ook een groep Amerikaanse neuropsychologen: zij onderzochten het effect van een speciale yoga-techniek genaamd Sudarshan Kriya

Meditatie

De techniek draait om specifieke ritmische ademhalingsoefeningen, die mensen in een diepe en rustige staat brengen. Eerdere onderzoeken suggereren dat yoga en andere ademhalingstechnieken het zenuwstelsel stimuleren om stresshormonen te verminderen.

In het huidige onderzoek werden 25 patiënten uitgenodigd, die allen depressief waren ondanks meer dan acht weken antidepressiva te hebben geslikt. De deelnemers werden voor acht weken lang verdeeld in een meditatiegroep en een “wachtlijst”-controlegroep (die na afloop van de studie alsnog te training kregen).

Aan de slag

De deelnemers aan de meditatiegroep kregen in de eerste week verschillende trainingen, waaronder Sudarshan Kriya yoga, zittende meditatie en lessen over stress. De weken die volgden werden ingevuld met follow-up sessies en oefeningen voor thuis.

Verbetering

De meditatiegroep liet een flinke verbetering zien in zogeheten HDRS-scores vergeleken met de controlegroep. Gemiddeld was de score voor de behandeling 22.0 (wat wijst op ernstige depressie), maar na acht weken van yoga was de score gereduceerd tot 10.27. De controlegroep liet geen verbetering zien.

De onderzoekers richten zich nu op de volgende stap in deze lijn van onderzoek: op welke manier beïnvloedt deze interventie de structuur en werking van de hersenen bij mensen met depressie?

 Dit onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Clinical Psychiatry.

Auteur: Job van den Hurk

Related Posts
Check onze database
Alles wat je wilt weten over het brein op één plek. 
DATABASE
Related posts:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle