February 14th, 2018

Minder hallucinaties na computergame

Patiënten met schizofrenie kunnen het hersengebied dat verantwoordelijk is voor het horen van stemmen leren te controleren, blijkt uit recent onderzoek. Aan de hand van neurofeedback en een computerspel kunnen deze personen zo de intensiteit van hun hallucinaties laten afnemen.

Bij bepaalde vormen van schizofrenie horen de mensen die er aan lijden stemmen in hun hoofd. Deze zogeheten auditieve hallucinaties hebben vaak een flinke impact op het dagelijks leven van patiënten, en in veel gevallen werkt medicatie onvoldoende. Een onderzoeksteam van King’s College uit Londen en de Universiteit van Roehampton vroeg zich af of neurofeedback wellicht uitkomst zou kunnen bieden.

Neurofeedback

Twaalf patiënten met ernstige hallucinaties werden uitgenodigd naar het laboratorium. Van mensen met dergelijke hallucinaties is bekend dat bepaalde delen van de de auditieve cortex overactief zijn, waardoor deze personen overgevoelig zijn voor geluiden en stemmen.

In de MRI-scanner werd de neurale activiteit van de linker superieure temporale gyrus (STG) gemeten. De meting werd in real-time geanalyseerd door een krachtige computer, die de mate van activiteit doorstuurde naar een speciaal ontworpen computerspel. De proefpersoon in de scanner ziet op een scherm een raket zweven, en heeft als taak de raket netjes te laten landen. Hoe? Enkel met mentale activiteit. Als de hersenactiviteit in de STG naar beneden gaat, gaat de raket ook naar beneden. Door goed te concentreren en verschillende mentale strategiën te gebruiken, leert de proefpersoon om zelf de activiteit in de STG te reguleren.

Succesvol

Door de patiënten enkele keren te trainen in de scanner, leerden zij om mentaal als het ware de volumeknop van de hallucinaties naar beneden te draaien. De deelnemers rapporteerden een afname van hallucinatiesymptomen na de trainingen, en uit de fMRI-beelden bleek dat de manier waarop hersengebieden met STG samenwerkten was veranderd.

Ookal was het aantal deelnemers in de studie klein en ontbrak het aan een goede controlegroep zijn de resultaten veelbelovend. Neurofeedback kan, mits juist opgezet en uitgevoerd, zelfs de ernstige psychische klachten van een ziekte als schizofrenie doen verminderen.

 

Dit onderzoek werd onlangs gepubliceerd in Translational Psychiatry.

Auteur: Job van den Hurk
Eén Reactie
 1. Beste ,

  zou deze specifieke neurofeedback die gericht is op deze auditieve cortex in de hersenen , ook kunnen helpen bij mensen met autisme ?
  Dit om auditieve gevoeligheid voor geluiden van buitenaf te verminderen a.u.b. ?
  Zodat de patiënt minder last heeft van geluiden , minder hard alles hoort ?

  ik zou heel blij zijn met een antwoord

  bedankt,
  Nathalie

 2. Nathalie op April 1st, 2018, 16:25  
Laat een reactie achter

Please wait... loading