December 13th, 2012

Magnetische stimulatie bemiddelt in strijd der hersenhelften

Eén van de mogelijke gevolgen van een beroerte is dat mensen soms minder aandacht hebben voor dingen aan één zijde. Meestal is dit de linkerzijde, na schade aan de rechter pariëtaalkwab. Dit wordt ‘neglect’ genoemd en kan er bijvoorbeeld toe leiden dat patiënten hun bord maar voor de helft leegeten: de erwten op de linkerhelft van het bord ontgaan de patiënten gewoon! Nu blijkt dat dit tijdelijk te verhelpen is door magnetische stimulatie van de gezonde hersenhelft.

 

Het idee is als volgt. Normaal gesproken hebben de twee hersenhelften een remmende werking op elkaar. Als de ene hersenhelft beschadigd is door een beroerte kan de gezonde hersenhelft de overhand nemen. De gezonde helft wordt dus dominant, waardoor de prikkels in het visuele veld die door deze hersenhelft waargenomen worden veel meer aandacht krijgen. Dit gaat ten koste van de prikkels in het andere deel van het visuele veld. Als er nu een manier zou zijn om de gezonde hersenhelft wat af te remmen, zou dit wellicht het neglect kunnen verhelpen.

En die manier is er, door middel van transmagnetische stimulatie (TMS). Een protocol van ritmische magnetische stimulatie kan langdurige effecten hebben op een hersengebied, zonder schadelijke gevolgen. Deze techniek werd toegepast op de pariëtaalkwab van de gezonde linker hersenhelft van neglect-patiënten, om de activiteit van dat gebied te remmen. Op deze manier zou de balans tussen de verzwakte rechter hersenhelft en de intacte linkerhersenhelft wat hersteld worden.

 

Het was nog onbekend hoe succesvol en hoe langdurig deze magnetische therapie zou kunnen werken. Onderzoekers maten hoe de patiënten functioneerden in het dagelijks leven na de stimulatie. Er bleek een vermindering van de neglect symptomen van gemiddeld 37%. Het bijzondere was dat deze effecten aanhielden tot minimaal drie weken na de behandeling. Daarna moest de aangedane hersenhelft het helaas weer afleggen tegen zijn dominante buurman.

 

Dit onderzoek is gepubliceerd in de november editie van het tijdschrift Brain.

Auteur: Bart Aben
Laat een reactie achter

Please wait... loading