October 8th, 2014

Magnetische Memory Boosts

Iedereen heeft wel eens gehoord van patiënten die geen nieuwe herinneringen kunnen opslaan. Het is meestal een hersengebiedje genaamd de ‘hippocampus’ dat beschadigd is bij deze patiënten  Maar welke rol de hippocampus speelt bij het aanmaken van nieuwe herinneringen wisten we nog niet. Een belangrijk nieuw onderzoek laat zien dat de hippocampus een soort ‘hub’ is in een wijdverspreid netwerk in het brein.

 

Het geheugennetwerk…

Onderzoekers keken eerst met fMRI bij iedere proefpersoon welk gebiedje van de hippocampus mooi in verbinding stond met een netwerk aan andere gebieden. Dit geheugennetwerk definieerden ze als alle hersengebieden in het brein die gedurende een bepaalde periode hetzelfde patroon van activiteit vertoonden als een deel van de hippocampus. Dat soort ‘connectiviteit’ suggereert namelijk dat deze gebieden met elkaar communiceren.

Verbeter je netwerk…

Vervolgens gebruikten de onderzoekers repetitieve TMS (transcraniale magnetische stimulatie) met hoge frequentie om één van die met de hippocampus verbonden hersengebieden, in de parietaalkwab, herhaaldelijk te stimuleren over enkele dagen. Ze hoopten op deze manier het gehele geheugennetwerk te stimuleren. Ze evalueerden aan het eind of dit gelukt was, op twee manieren: 1) door opnieuw met fMRI de connectiviteit in dit geheugennetwerk te meten, en 2) door te kijken of mensen beter waren geworden in een geheugentaak.

… verbeter je geheugen!

Ongelofelijk bijna, maar alle voorspellingen kwamen uit. De verbindingen tussen de hippocampus en het parietale gebied alsook de andere gebieden in het geheugennetwerk waren veel sterker geworden. Daarnaast waren de proefpersonen beter geworden in de geheugentaak. Bovendien was die geheugenverbetering over proefpersonen heen gecorreleerd met de toegenomen connectiviteit in het netwerk. Er was dus een directe relatie tussen deze twee bevindingen.

Een beetje zoals Schiphol functioneert als verbinding voor vele internationale vluchten, is de hippocampus een ‘hub’ in het geheugennetwerk. Zorg dus maar goed voor dat kleine gebiedje, als je je sleutels niet kwijt wilt raken.

 

Dit onderzoek werd recent gepubliceerd in Science.

Auteur: Tom de Graaf
Laat een reactie achter

Please wait... loading