February 8th, 2013

Cortex prikkelbaar na nachtje wakker blijven

Als we te lang wakker blijven worden we slaperig, neemt onze alertheid af en kunnen we ons zwaar en traag voelen. Maar ook vergroot wakker blijven het risico op een epileptisch insult en de kans op hallucinaties. Dit zou kunnen komen door een verhoogde prikkelbaarheid van de cortex, een mogelijke aanwijzing voor versterkte verbindingen tussen neuronen. In een recent onderzoek werd EEG gecombineerd met TMSĀ om de prikkelbaarheid van de menselijke cortex te meten na een nacht zonder slaap.

Proefpersonen in dit onderzoek verbleven drie dagen en drie nachten in het laboratorium. De eerste nacht mochten zij normaal slapen, maar de tweede nacht moesten zij wakker blijven. De derde (herstel)nacht mochten zij wel weer naar bed. De onderzoekers maten de prikkelbaarheid van de cortex na de nacht normale slaap, na de nacht zonder slaap en na de herstelnacht. Dit deden zij door met TMS hele korte magnetische pulsen aan de cortex van de proefpersonen toe te dienen. Daarmee werden neuronen geactiveerd en de grootte van die activiteit werd gemeten met behulp van EEG. Hoe groter de activiteit, hoe groter de prikkelbaarheid van de cortex.

Uit de studie bleek dat de prikkelbaarheid groter was na een nacht zonder slaap dan na een nacht normale slaap. Na een herstelnacht was deze prikkelbaarheid weer afgenomen tot een normaal niveau. Mogelijk kunnen deze resultaten verklaren waarom de kans op een epileptisch insult toeneemt bij een tekort aan slaap. Epilepsie is in feite een plotselinge, heftige neuronale activiteit. Door het slaaptekort kunnen hersenen wellicht gemakkelijker in de overdrive schieten, met een epileptisch insult tot gevolg. Eens te meer een argument om zeker in deze koude wintermaanden vroeg je nestje in te duiken!

 

Dit onderzoek is gepubliceerd in Cerebral Cortex.

Auteur: Bart Aben
Eén Reactie
  1. Wat is het resultaat/effect van jarenlang ploegendienst werken met nachtdiensten of en nachtelijke oproepdiensten?

  2. R de Vries op February 3rd, 2014, 19:13  
Laat een reactie achter

Please wait... loading