October 28th, 2019

Autisme als auto-immuunziekte

De Autisme Spectrum Stoornis (ASS) komt voor bij ongeveer één op de zestig kinderen van acht jaar. Wat de oorzaak is van de stoornis is onduidelijk, maar een nieuwe studie wijst uit dat het mogelijk te maken heeft met het immuunsysteem dat gezonde hersencellen aanvalt.

Autisme wordt vastgesteld op basis van bepaalde gedragspatronen, zoals een beperking op sociale vaardigheden, herhaaldelijk gedrag en specifieke interesses. Wat de precieze oorzaak is, is grotendeels onbekend. En dat is jammer, want ontdekken hoe deze stoornis in elkaar zit zou helpen om bijvoorbeeld behandelingen te kunnen ontwikkelen. Een groep Amerikaanse artsen en wetenschappers besloot een nieuwe benadering toe te passen.

Witte bloedcellen

De onderzoekers bekeken verschillende hersenen van mensen met autisme, die gedoneerd waren aan het zogenoemde Autism BrainNet, een soort databank van hersenweefsel. Bij het onderzoeken van de hersenen ontdekte men een ophoping van lymfocyten – een type witte bloedcel wat betrokken is bij het immuunsysteem – rondom bloedvaatjes in het brein. Verder zagen ze kleine blaartjes rondom diezelfde bloedvaten.

Ontsteking

Dit soort ophopingen van lymfocyten is een bekend symptoom van chronische ontsteking in het brein. Maar het specifieke patroon dat de onderzoekers zagen, lijkt niet overeen te komen met aandoeningen die eerder zijn vastgesteld. Dat deed de onderzoekers vermoeden dat deze vorm van lymfocyt-ophopingen iets te maken heeft met autisme.

Om dat uit te vinden, werden 25 breinen van mensen met autisme vergeleken met 30 breinen van mensen die om en nabij dezelfde leeftijd en medisch verleden hadden. Wat bleek? In meer dan 2/3e van de breinen van mensen met autisme werd deze vorm van ophoping van lymfocyten ontdekt, veel meer dan in de controlebreinen.

Aanval van immuunsysteem

De onderzoekers zagen dat het type lymfocyt in feite de zogenoemde killer T-cell was. Dit is een immuuncel die beschadigde, zieke of kwaadaardige cellen in het lichaam doodt en opruimt. Omdat er geen aanwijzing bestaat dat er in de breinen van de personen met autisme een virus aanwezig is, vermoeden de onderzoekers dat deze killer T-cellen abnormaal reageren op normaal gezond weefsel – de definitie van een auto-immuunziekte.

Er is meer onderzoek nodig om deze bevindingen verder uit te diepen, maar wellicht dat de Autisme Spectrum Stoornis in de toekomst in het rijtje van auto-immuunziekten terug te vinden is, zoals multipele sclerose (MS) en reuma.

 

Dit onderzoek werd onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Annals of Neurology.

Auteur: Job van den Hurk
2 Reacties
  1. Omdat er geen aanwijzing bestaat dat er in de breinen van de personen met autisme een virus aanwezig is…..
    Heeft men de breinen onderzocht op het aanwezig zijn van virussen? Welke virussen heeft men trachten te traceren en hoe is dat dan gedaan? Heeft men ook onderzocht of er neurotoxinen, afkomstig van virussen, aanwezig zijn in de breinen? Zolang dat niet voor 100 % vaststaat, vind ik autisme niet in het rijtje van auto-immuunziekten passen.

  2. Mark van de Ven op January 2nd, 2020, 15:30  
  3. Kan het zijn dat door het inenten met soms wel zeven verschillende stoffen bij baby’s de killer t cel geen onderscheid meer kan maken tussen eigen cellen en stoffen in de vaccinaties die aan gewone cellen hechten en al een ontsteking hebben veroorzaakt in het verleden.

  4. Mart op January 9th, 2021, 21:39  
Laat een reactie achter

Please wait... loading