April 24th, 2018

Activiteit van hersengebied voorspelt werking van antidepressiva

Eén van de belangrijkste redenen die depressie zo’n serieuze en zware aandoening maken, is dat het erg moeilijk is om vast te stellen welke behandeling het beste werkt bij een individu. Een nieuwe studie toont aan dat de mate van activiteit in een specifiek hersengebied kan voorspellen of bepaalde medicatie aan zal slaan of niet.

Een depressie is een serieuze mentale aandoening waarbij iemand chronisch last heeft van diepe sombere stemmingen, angst en/of lusteloosheid. Er zijn verschillende therapeutische benaderingen mogelijk om iemand te ondersteunen, zoals psychotherapie, medicatie of een verandering van levensstijl. Helaas werkt niet elke toepassing even goed voor iedereen, dus is het zaak om zo goed mogelijk uit te zoeken welke behandeling het beste past bij een individu.

Hersenscans en hersengolven

Onderzoekers van het prestigieuze Harvard hebben eerder middels fMRI aangetoond dat mensen met een sterk actief hersengebied de rostrale anterieure cingulate cortex (rACC) meer baat hebben bij antidepressiva dan mensen die die activiteit niet laten zien. De rACC is een gebied dat onder andere betrokken is bij beseffen dat je een fout hebt gemaakt. Toch bleek deze studie niet over voldoende gegevens te beschikken om harde conclusies te trekken

Daarop ondernam het laboratorium een nieuwe poging. De helft van een groep van 296 deelnemers met depressieve klachten kreeg het antidepressivum sertraline voorgeschreven, de andere helft een placebo. Bij 248 van de deelnemers werd een EEG aangemeten om de activiteit in rACC te meten, zowel voor aanvang van de medicatie als na een week gebruik ervan. Uit beide metingen kon met aardige nauwkeurigheid worden voorspeld hoe effectief de werking van de medicatie na acht weken was.

Toekomst

De voorspellende waarde van de huidige techniek is zeker nog niet perfect, maar biedt wel een extra mogelijkheid voor artsen om te bepalen wat voor behandeling ze moeten voorschrijven. Wanneer er bijvoorbeeld maar een kleine kans lijkt te zijn dat een antidepressivum gaat aanslaan, is dat het risico op de mogelijke bijwerkingen niet waard en kan beter psychotherapie worden aangeraden. Met kleine stapjes wordt dus gewerkt aan een behandeling op maat.

 

Deze studie is onlangs uitgekomen in het toonaangevende JAMA Psychiatry.

Auteur: Job van den Hurk
Eén Reactie
  1. een patient kan dat toch zelf het beste beamen of dat werkt

  2. Michael op May 6th, 2018, 23:10  
Laat een reactie achter

Please wait... loading